Allt fler vill deklarera nödläge för klimatet

2:07 min

Centern och socialdemokraterna ser gärna att EU följer Storbritanniens exempel och förkunnar ett klimatnödläge. Det säger deras kandidater till EU-parlamentet och får visst medhåll även från två andra miljöprofilerade partier.

– Jag tänker arbeta för att Europaparlamentet antar en resolution som handlar om att vi vill se den här typen av klimatundantagstillstånd, som betyder att klimatpolitiken kommer att vara överordnad annan politik, säger Jytte Guteland, som ställer upp för omval som tredjenamn på Socialdemokraternas lista.

Även Centerpartiets förstanamn Fredrick Federley ställer sig bakom idén, med förbehåll för att den liberala partigruppen i kanske inte håller med.

– Jag är beredd att prioritera detta, definitivt ja. Men i alla demokratiska sammanhang måste man ha majoriteten med sig, och när jag inte vet vilka som blir kollegorna kan jag liksom inte tala för hela gruppen.

Det var i onsdags som det brittiska parlamentet utan omröstning antog oppositionella Labours förslag om att formellt utfärda ett så kallat miljö- och klimatnödläge.

Den brittiska beslutet medför inga omedelbara åtgärder men uppmanar regeringen att skärpa klimatmålen och införa en cirkulär kretsloppsekonomi.

Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk säger också att hon gärna ser ett europeiskt klimatnödläge, med instruktioner till alla kommissionärer att samfällt prioritera frågan. Men hon säger också att hon vill prata ihop sig med partigruppen innan något förslag skulle kunna bli aktuellt.

Miljöpartiets förstanamn till EU, Alice Bah Kuhnke, säger sig dock hellre lägga kraft på konkret politik i stället för deklarationer.

– För oss har det hela tiden varit handling som vi haft fokus på, och det kommer vi fortsätta ha fokus på. Vem vet, vi kanske kommer i ett läge där vi behöver ta ytterligare kraft i den här typen av deklarationer, säger Alice Bah Kuhnke.