Krigsbrott

Kosovo vill skapa krigsbrottstribunal

1:57 min

Kosovo vill skapa en tribunal för att utreda påstådda krigsbrott som serbiska militära och polisiära enheter ska ha gjort sig skyldiga till under Kosovokriget i slutet på 90-talet.

Istället för bättre relationer mellan Kosovo och Serbien, som EU hoppades skapa genom ett Balkanmöte i Berlin i måndags i förra veckan, verkar mötet snarare skapat större motsättningar mellan de båda länderna.

Ordföranden i Kosovos nationalförsamling, Kadri Veselji, sa under en pressträff i förra veckan att "arbetet med att skapa en tribunal ska påbörjas" och att samtal inletts både med företrädare för domstolsväsendet och anhöriga till dom som dödades i kosovokriget.

Enligt Veselji utfördes 186 massakrer av serbiska militära och polisiära styrkor under kriget. Några officiella serbiska kommentarer har ännu inte följt på Veseljis utspel.

I måndags hölls ett Balkanmöte i Berlin på initiativ av Tysklands premiärminister Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron. Det EU vill är att ta nya steg mot bättre relationer på västra Balkan, och där är relationerna mellan Kosovo och Serbien en nyckelfråga.

Men sedan mötet i Berlin har kylan snarare förstärkts mellan länderna och uttalandet nu om att öppna en krigstribunal för att utreda förmodade krigsbrott som Serbien ska ha begått lär inte skapa något töväder.

Kommentarerna efter mötet i Berling var ljumma och vare sig Kosovo eller Serbien anser att något fruktsamt kom ur samtalen där.

Kosovos president Hasim Taci konstaterade att någon lösning på Kosovofrågan inte kommer att ske utan USA:s direkta medverkan.

Den kosovoalbanska sidan har inget större förtroende för EU i den infekterade frågan om Kosovos status.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista