Nytt språkrör för MP

Bolund: Det finaste uppdraget man kan få

2:15 min

Miljöpartiet har fått ett nytt manligt språkrör. Som väntat vann finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund över utmanaren Magnus  P Wåhlin.

Det var ingen förkrossande seger för Per Bolund, som var valberedningens kandidat. Ungefär en tredjedel av ombuden lade sin röst på den mer okände utmanaren Magnus P Wåhlin.

– Det är det finaste uppdrag man kan ha, att vara språkrör för ett framtidsparti som Miljöpartiet, säger Per Bolund.

Varför tror du att en tredjedel av ombuden röstade på din utmanare Magnus P Wåhlin?

– Det visar att vi har ett väldigt starkt parti med många gröna politiker som verkligen driven politiken med den äran.

En del miljöpartister är kritiska mot att båda språkrören sitter i regeringen och tycker att ett av dem borde koncentrera sig på partiet. Men det håller inte Per Bolund med om.

– Jag vill att vi ska vara språkrör som kan kombinera att driva igenom grön politik aktivt i regeringen men samtidigt leda en växande, stark grön rörelse.

En av slutsatserna i Miljöpartiets egen valanalys är att partiet inte förstår vanligt folk. Det vill Per Bolund nu göra något åt.

– Jag tänker framför allt vara ute och möta människor och föra diskussionerna med människor. Jag vet samtidigt också att vanligt folk oroar sig väldigt mycket för klimatförändringarna och framtiden. Det är vanligt folks barn som är ute och demonstrerar på gatorna för att man tycker att vuxna inte gör tillräckligt. De söker en politisk rörelse som ger svar på deras frågor. Jag vet att Miljöpartiet är det partiet, säger han.

Magnus P Wåhlin som valde att ta strid om språkrörsposten sa såhär efter att ha förlorat:

– Siffrorna var tydliga. Jag fick ett stort stöd med Per fick ett större stöd. Jag har kämpat hårt, jag har fått stort förtroende i partiet och jag är väldigt glad för det. Jag är framför allt glad över att vi har kunnat flytta diskussionen till att tala väldigt tydligt om den breda politiken som vi nu måste arbeta fram.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista