Grön Ungdom

Flygtrafiken väcker starka känslor på Miljöpartiets kongress

1:51 min

Grön Ungdom vill se en mer radikal politik från Miljöpartiet.
– Det är vår framtid vi debatterar här i dag, säger Lucas Henriksson på kongressen.

Grön Ungdom tycker inte att dagens flygskatt är tillräcklig, utan vill bland annat införa ett förbud för inrikesflyg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och en stegrande flygskatt.

Partistyrelsen säger nej, men frågan avgörs av ombuden senare i kväll.
EU-parlamentarikern Jakop Dalunde, ledamot i partistyrelsen, tycker i grunden att det är en god ideologisk idé med en flygskatt som blir högre ju mer man flyger.

- Utmaningen ligger dock i kunna genomföra det vid själva inköpstillfället, när man köper själva biljetten. Jag har svårt att se hur vi på ett trovärdigt sätt skulle kunna förklara hur det ska fungera.

Invändningarna från talarstolen har också handlat om att en progressiv flygskatt skulle leda till problem från integritetssynpunkt, eftersom man skulle tvingas redovisa hur ofta och vart man flyger.
Men det argumentet avfärdade William Olsson.

- FRA, övervakningskameror, personuppgifter som finns online, staten vet vilka sjukdomstillstånd man har haft, var man bor, var man utbildar sig. Men vi drar gränsen vid att staten ska veta vilket flyg man kliver på. Så resonerar inte jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista