MP-kongressen: Ja till kraftig höjning av flygskatten

1:33 min

Miljöpartiets kongress har beslutat att partiet ska verka för en kraftig höjning av flygskatten, men att det ska finnas möjlighet till regionala undantag.

Som Ekot har berättat tidigare har utsläppen från flygtrafiken vållat en het debatt här på kongressen. En rad ombud har krävt en mer radikal politik, till exempel en stegrande flygskatt, som blir högre ju mer man flyger.

Men i stället för att införa en sådan modell sade kongressen under lördagskvällen ja till att verka för att kraftigt höja den nuvarande flygskatten, och samtidigt göra regionala undantag. I morgon fattar ombuden en rad andra beslut som rör flygtrafiken. 
 
Den mycket omdebatterade flygskatten, som infördes förra året, varierar mellan 60 och 400 kronor per resa, beroende på destination.

En annan fråga som diskuterades livligt under eftermiddagen gällde frågan om Miljöpartiet borde byta namn.

Partistyrelsen vill ju utreda frågan om ett namnbyte, men det röstade ombuden, med bred majoritet, nej till.

Två av dem som i debatten i eftermiddags argumenterade mot att partiet ska byta namn till de gröna var Emma Berginger och Ingemar Bast.

– Byt inte namn för sjutton, se istället till att ladda varumärket, säger Inger Bast.

– Jag skulle säga att ett namnbyte i detta läge snarare signalerar desperation, säger Emma Berginger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista