Valdes till språkrör i lördags

Bolund: Vi vill bygga ett grönt hus för framtiden

0:38 min

På förmiddagen höll Miljöpartiets nya språkrör Per Bolund tal inför partiets kongress.

I sitt tal påpekade Per Bolund att Miljöpartiet ska ta ansvar för att en politik med social inriktning förs.

– Vi vill bygga ett grönt hus för framtiden, där alla har plats, sa Per Bolund.

Han sa också att partiet kan vara stolt över att ha bidragit till en rad stora förändringar inom svensk politik.

Utan MP hade det inte funnits så hade det inte funnits flygskatt, biståndet hade inte förhöjts och den nya gymnasielagen inte funnits, sade Bolund som påpekade att Sverige har kommit långt inom miljöpolitiken.

– Nu gör vi världens bästa miljöpolitik ännu bättre, sa han och påpekade bland annat på att det blir förbud att leta och utvinna kol- och fossilbränsle i Sverige.

Bolund vill att alla nya hus som byggs ska ha solceller på taket.

– Alla nya hus ska producera ren och förnybar el, säger han i sitt kongresstal och uppger att sådana krav redan prövats i bland annat Kalifornien.

– Nu är det dags att pröva samma sak här.

Bolund ser stora möjligheter till en nystart för den gröna rörelsen och ökat stöd för MP, och han säger att han hoppas på ett tvåsiffrigt resultat för partiet i EU-valet.

– Per Bolund riktade huvudsakligen in sig på miljöpolitik. Han pratade väldigt lite om integration och flyktingpolitik, förutom att han nämnde gymnasielagen, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg i en analys.

– Han lade också stor vikt på att Miljöpartiet ska inrikta sig på en social politik.

Det fanns bara ett angrepp på de politiska motståndarna, när han vände sig mot det han ser som Moderaternas brist på klimatpolitik.

– En politisk nyhet som han lanserade är att alla nybyggda hus ska ha solceller på taket, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista