Partikongress

MP vill se fler åtgärder för att begränsa flyget

1:44 min

Miljöpartiet vill se en rad åtgärder för att minska flygandet. Det handlar bland annat om att kraftigt begränsa reklamen för flygresor, och väsentligt höja flygskatten på sträckor där det går att åka tåg.

– Vi vet att vi måste minska flygandet, och då måste vi minska de flygresor som inte behövs, bland annat där det finns bra kollektivtrafik, bra järnvägsförbindelser, säger partiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt.

– Till exempel på sträckan Stockholm-Göteborg tycker jag att man skulle kunna ha en högre flygskatt.

Förutom en differentierad flygskatt, där sträckor utan alternativa  transportslag alltså ska undantas, vill Miljöpartiet också att skatten på långväga flygresor till exempelvis Thailand och USA – som i dag är 400 kronor per resa – minst ska fördubblas.

Ombuden har också beslutat att verka för att kraftigt begränsa reklamen för flygresor och införa varningstexter om hur skadligt flygresor är för klimatet. 

Partiets nyvalda språkrör Per Bolund hänvisar till att president Donald Trump sagt att USA ska lämna det globala klimatavtalet, det så kallade Parisavtalet, nästa år.

En stor del av EU:s industri betalar i dag för sina koldioxidutsläpp genom att de omfattas av unionens system för handel med utsläppsrätter, och Miljöpartiet anser därför att alla länder som inte vill vara med i det globala avtalet ska straffas genom att EU lägger en klimatavgift på varor som importeras därifrån.

På förmiddagen höll Per Bolund sitt första tal som språkrör, och där valde han att lyfta fram partiets framgångar inom regeringen och i den så kallade januariöverenskommelsen. 

Mycket kretsade kring klimatfrågan, och han deklarerade att Miljöpartiet vill att alla nya hus ska ha solceller på taket.

– Det här har redan provats i Kalifornien och i Frankrike, vi vet att det fungerar, och det är dags att göra samma sak här i Sverige, sa Per Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista