Klimatengagemang

Skillnaderna mellan SD:s och MP:s väljare ökar

1:28 min

Skillnaden i engagemang i miljö och klimat mellan de som röstar på Miljöpartiet och de som röstar på Sverigedemokraterna blir allt större, visar en pågående studie från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

– Det är mycket större skillnader mellan de politiska partiernas sympatisörer i dag än för tio år sedan i hur viktiga de tycker miljöfrågan är, säger statsvetaren Johan Martinsson, föreståndare på SOM-institutet.

– Det har alltid funnits skillnader, men differensen mellan det parti vars anhängare tycker frågan är minst viktig och det parti vars anhängare tycker frågan är mest viktig har nästan fördubblats på de här tio åren, säger Johan Martinsson.

Det är Miljöpartiets väljare som tycker att miljö- och klimatfrågan är den viktigaste frågan, därefter kommer vänsterpartister. Sverigedemokrater tycker frågan är minst viktig, följda av kristdemokrater och moderater.

Under det senaste året har väljarnas intresse för klimatet ökat och i Novus undersökning inför EU-valet blev miljö/klimat/energi väljarnas viktigaste fråga.

Men polariseringen ökar alltså mellan väljargrupperna, säger Johan Martinsson vid SOM-institutet.

– Så det finns en starkare partipolarisering på väljarnivå i miljö- och klimatfrågan än vad det till exempel gör i frågor som sjukvård och utbildning där engagemanget är jämnare spritt och alla kan tycka att det är viktigt i någon mening, säger Johan Martinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista