Lokalvalet i Istanbul kommer tas om

1:38 min

Borgmästarvalet i Istanbul kommer att göras om.

Valet vanns av en oppositionskandidat och var ett hårt bakslag för president Erdoğan men valresultatet överklagades av det styrande AK-partiet och nu har den högsta valkommissionen beslutat hålla omval, uppger turkiska medier.

Lokalvalen i Turkiet sågs som en stor motgång för president Erdoğan och hans AK-parti.

Sedan partiet bildades har det abonnerat på borgmästarposterna i huvudstaden Ankara och den största staden Istanbul. Men i två jämna val i mars blev det förlust mot oppositionskandidaterna i båda städerna.
Genast hördes krav om att valet skulle ogiltigförklaras.

AK partiet menade att det förekommit oegentligheter och åberopade valfusk.

Erdoğan själv höll till en början en lägre profil och accepterade valförlusten. Men när hans samarbetsparti, nationalistiska MHP med allt högre tonläge krävde att valet skulle ogiltigförklaras gav till slut Erdoğan med sig och krävde också omval.

Tidigare har alla röster i Istanbul räknats om för att försäkra sig om oppositionens seger, men ikväll uppger turkiska medier och AKP:s representant i högsta valkommissionen att borgmästarvalet ogiltigförklaras och ska göras om i slutet av juni.

Men genast hördes skarp kritik och anklagelser om att AKP inte kan hantera en förlust och att partiet pressat valkommissionen.

"Inga val görs om när AKP vunnit men när de förlorar ogiltigförklaras valresultatet" kommenterade en turkisk människorättsaktivist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista