EU-valet 2019

Bah Kuhnke (MP): Böter om man inte håller sig till maxgränsen

2:00 min

Miljöpartiet går till val på att skärpa klimatpolitiken på en rad områden, bland annat vill partiet att kraven på tak för ländernas utsläpp ska kontrolleras mer. Det var ett av budskapen när Miljöpartiets toppkandidat till EU-valet, Alice Bah Kuhnke frågades ut i P1-morgon i morse.

– Varje land ska få en utsläppsbudget, en maxgräns för hur mycket utsläpp man får göra varje år, säger Alice Bah Kuhnke.

Har inte EU en sådan här typ av utsläppsbudget redan?

– Nej, det som finns är ett frivilligt åtagande.

Men att det skulle bygga på frivillighet håller inte Ekots EU-kommentator Susanne Palme med om.

– Jag tror inte att de allra flesta skulle hålla med om det därför att utsläppsmålen är bindande, säger Susanne Palme.

Redan idag finns bindande regler för hur mycket varje medlemsland får släppa ut, men målen är satta på längre sikt, till 2030 och 2050. Nu vill Miljöpartiet att det här skärps och att målen sättas för varje år.

– Nu behöver vi ta nästa steg som verkligen säkerställer att vi följer upp att varje land får en maxgräns för utsläpp, att det följs upp varje år och att om man inte håller sig inom sin maxgräns ska man böta, säger Alice Bah Kuhnke.

Miljöpartiet vill också att alla EU-länder ska förbinda sig att sänka sina utsläpp med mellan 10 till 15 procent per år. I Sverige har utsläppen gått ned med omkring 1 procent de senaste åren. 

Möjligheten att ge skattesubventioner till användning av fossila bränslen vill Miljöpartiet också sätta stopp för. Det skulle exempelvis kunna påverka de reseavdrag som många som kör bil kan göra, därför måste olika politiska åtgärder riktas till olika områden enligt Alice Bah Kuhnke.

– Vi behöver ju se till att omställningen också är en socialt hållbar omställning. Det betyder att de människor med minst marginaler inte ska drabbas hårdast. Det betyder att vi som bor i stora städer runt om i olika EU-länder, i Sverige till exempel i Stockholm, Göteborg och Malmö har ju inte alls samma behov av bil som man har i Strömsund. De ska ju ha rätt till reseavdragen, de är inte de stora klimatbovarna, säger Alice Bah Kuhnke.

En annan viktig hållning för Miljöpartiet är att värna medlemsländernas självbestämmande. Och med det som argument försvarar Alice Bah Kuhnke Miljöpartiets hållning i EU när det gäller frågan om en försvarsfond som den svenska S och Mp-regeringen står bakom men som Miljöpartiet i EU-parlamentet röstat nej till. Fonden är tänkt att utveckla och upphandla gemensamma försvarssystem i EU.

– För mig är det här inte alls konstigt och jag tror inte att det är det för de flesta väljare heller. I regeringen är vi inte ensamma om att ta beslut. I EU-parlamentet sitter vi tillsammans med andra miljöpartister från hela Europa och där vi kan driva vår politik och enbart vår politik. Jag tycker fortsatt att Sveriges försvar och Sveriges försvarspolitiska beslut ska tas i Sveriges riksdag av politiker som svenska folket valt.

Alice Bah Kuhnke, förstanamn på Miljöpartiets lista till EU-valet. Hon frågades ut av Monica Saarinen och Olle Wibertg. Hela utfrågningen finns att lyssna på i SR play eller på sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista