1 av 2
Barn i Kashmir värmer sig vid sitt tält.
2 av 2
Kofi Annan vid konferensen i Genève.

Ny vädjan om hjälp till jordbävningsoffren

FN samlade på onsdagen 65 av världens rika länder i Genève för att vädja om mer och omedelbar hjälp till de överlevande i den kraftiga jordbävningen i Pakistan. Naturkatastrofen krävde minst 53 000 dödsoffer, men FN befarar att det kan bli en ny omfattande dödsvåg när vintern nu kommer.

– Medan ingen av oss har styrka nog att stoppa en jordbävning, har vi tillräckligt med styrka att hindra nästa våg av död och förödelse, som orsakas av köld och smittor, sa FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Omkring tre och en halv miljon människor blev hemlösa i avlägsna små byar och städer upp mot Himalayas höjder i Pakistan. De saknar tak över huvudet, mat och vatten, medan sträng kyla närmar sig.

FN har i det närmast dubblerat sin begäran om pengar, som nu uppgår till 550 miljoner dollar, drygt 4 miljarder kronor. Endast en tiondel av detta belopp har hittills kommit in.
Inom biståndsvärlden riktar många kritik mot de rika länderna för att inte reagera. Efter tsunamin flödade pengarna in, men inte nu. Varför?

Sverige hör denna gång till de större bidragsgivarna, medan till exempel Frankrike inte gett en euro. Den franska tidningen Liberation ägnar i dag ett antal sidor åt de bortglömda i Pakistan.

Deltagarna på givarkonferensen i Genève fick se en video över katastrofen med information om vad som väntar. Den pakistanske ministern Salmah Shah talade om att tiden är knapp för att rädda hemlösa och skadade.

– Mina damer och herrar, vi kämpar emot tiden! sa han.

FN skulle vilja bygga upp en fond för att möta katastrofer utan att behöva vädja varje gång. Men en ny givarkonferens för jordbävningsoffren är planerad till den 18 november i Islamabad

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".