Klicka på bilden för att se dokumentet.

Ringholm: Jag kände inte till svarta löner

Idrottsminister Bosse Ringholm säger att han inte kände till att Enskede IK, den fotbollsklubb han tidigare var ordförande i, betalade svarta löner. Ekot har publicerat ett skriftligt avtalsförslag där en tränare i Enskede IK erbjuds svart lön. Bosse Ringholm säger att han inte har sett avtalet tidigare, men han vågar inte lova att svarta löner inte betalats ut i fler fall.

– Jag hoppas att det inte finns några fler, men jag kan inte svära på det för uppenbarligen har man gått bakom min och styrelsens rygg.

Vilka kan ha skrivit sådana här kontrakt om inte styrelsen har varit informerad?

– Det kan jag inte spekulera i för det har jag ingen som helst kunskap om det. Jag är lika förvånad som alla andra över att den här typen av avtal kan skrivas, säger idrottsminster Bosse Ringholm.

Bara delar redovisas
I det förslag till avtal som Ekot publicerar erbjuds en ledande tränare inom Enskede IK en lön på 50 000 kronor om året, men enligt avtalet är det bara 18 000 kronor som ska redovisas, och då i form av reseersättning.

När Ekot tidigare rapporterat om att svarta löner ska ha betalats i Enskede IK när dåvarande finansministern Bosse Ringholm var klubbens ordförande har Ringholm bestämt hävdat att dom uppgifterna var helt felaktiga. Nu är han osäker, och säger att han inte förstår hur ett sånt här avtal om svart lön har kunnat skrivas inom klubben.

– Normalt sett är det särskilda personer som har i uppdrag att skriva den här typen av avtal och de kände inte till det här avtalet.

Vad har de personerna för instruktioner från styrelsen?

– Att vi ska hålla oss till de regler som finns både vad gäller skatter, lagar och avtal.

Men hur kan det komma sig att du som ordförande inte har känt till att den här typen av kontrakt har funnits?

– Det här avtalet har aldrig redovisats för styrelsen.

Ordföranden bör känna till
Men ordföranden i en förening bör känna till vilka avtal föreningen har med anställda. Det säger Skatteverket i Gävle som granskat ett antal föreningar i Gävleborg och Dalarnas län i ett så kallat idrottsprojekt mellan åren 2000 och 2003.

Ett tiotal fotbollsföreningar granskades och i så gott som alla fall där det fanns tvivelaktigheter i redovisningen kände ordföranden till vilka avtal klubben slutit. Det säger Lars Lund som är sektionschef för revisionen på Skatteverket i Gävle.

– I de fall vi har stött på har ordföranden och delar av styrelsen känt till de avtal som finns.

Krav på avgång
Enskede IK har redovisat utbetalningar på 18 000 kronor per år i ersättning till tränaren. Och enligt Lars Lund är det en en vanlig summa som betalas ut av föreningar.

– Det är ett fenomen vi har sett tidigare och det har att göra med att klubben slipper betala sociala avgifter om ersättningen understiger ett halvt basbelopp, det vill säga cirka 19 000, säger Lars Lund, Skatteverket i Gävle.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund anser att Bosse Ringholm bör avgå som idrottsminister. Göran Hägglund tycker att idrottsministern har blivit en belastning för Sverige.

Att Bosse Ringholm hävdar att han inte kände till avtalet är ointressant, säger Göran Hägglund. 

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".