Åtal

Liga misstänks ha lurat äldre på 750 000

1:54 min

Två män och en kvinna åtalas, misstänkta för 52 grova stölder och bedrägerier mot äldre runt om i hela landet.

Enligt åklagare har den utländska ligan kommit över minst 750 000 kronor.

Enligt dagens åtal ska de tre misstänkta under drygt tre års tid, fram till i slutet på förra året, ha begått brott mot äldre personer.

I många fall har brottsoffren förföljts från mataffären till sina bostäder och sedan distraherats med tidningar, oläsliga informationsblad eller olika frågor. Under tiden har pensionärerna blivit bestulna på sina plånböcker.

I andra fall har målsägandena bestulits i mataffärer efter att ha blivit distraherade med frågor om varor eller liknande. Därefter har gärningspersonerna ofta gjort uttag, eller försökt göra uttag, med de stulna kontokorten.

Dagens åtal är det första av flera åtalet i fallet och totalt handlar det om runt 80 grova stölder som ligan misstänks för.

Inom polisen finns en speciell grupp som heter Circa och som jobbar med den här typen av utredningar. Chef för Circa är Håkan Carlsson

– Vi började kartlägga detta när det första brottet begicks, 2014, säger Håkan Carlsson, chef för Circa-gruppen hos polisen.

Håkan Carlsson poängterar även att det är tre personer som åtalas just nu.

Är det här toppen på ett isberg?

– Ja, det kan vara så, säger Håkan Carlsson.

Brotten ska ha begåtts runt om i hela landet och i bland annat Piteå, Gävle, Mariestad, Uddevalla och Nybro.

Petter Lundgren är kammaråklagare vid åklagarkammaren i Uddevalla

– Det har varit ett omfattande arbete både från vår sida och från polisen. Vi är mycket nöjda att kunna väcka åtala, säger Petter Lundgren.

Enligt honom finns det bevisning på varje enskild åtalspunkt.

– Bevisningen består mycket av bilder, i vissa fall finns även elektronisk bevisning, till exempel att man kan se hur mobiler rört sig i vissa områden, säger Petter Lundgren.

Rättegången kommer pågå i 15 dagar med start den 15 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista