Kvinnor får högre slutbetyg än män

1:56 min

Män presterar bättre än kvinnor på högskoleprovet, men kvinnor är bättre i skolan och får högre slutbetyg. Ett högre slutbetyg är avgörande för att klara universitets- och högskoleexamen.

En ny rapport från IFAU, institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering visar att kvinnor har bättre och slutbetyg i högstadiet och gymnasiet. Det framgår också att kvinnor har mer motivation, medan de män som skriver högskoleprovet har bättre logiskt tänkande, som kan gynna dem under provet.

– Våra resultat visar att tjejer eller kvinnor har mer motivation och anstränger sig mer i skolan, och det kan förklara en del av könsskillnaderna som vi ser i skolbetygen, säger Arizo Karimi, som är forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet och har varit med och skrivit rapporten.

Bland annat ser de att det har större betydelse vilket betyg personen har än resultat på högskoleprovet för klara en examen.

– De som har högre betyg avslutar en högskoleexamen i högre utsträckning, än de som har bra resultat på högskoleprovet, säger Arizo Karimi.

Om man tog bort högskoleprovet, hur skulle det se ut då?

– Om man tog bort Högskoleprovet som urvalsinstrument till universitet och högskola skulle man sannolikt få in fler kvinnor på universiteten och studentsammansättningen skulle ha lägre kognitiva förmågor och högre motivation,  säger Arizo Karimi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista