Estland slipper helst ny schlagervinst

Klockan nio i kväll, är det åter dags för Schlager-EM. Den här gången från Tallinn i Estland. Och esterna har förberett sig minutiöst för att allt skall gå bra i kväll. Men en sak är alla som jobbat med det här evenemanget i ett år nu livrädda för – att Estland skall vinna igen!
Estland kan göra det igen. Det estniska bidraget som sjungs av en svenska, Sahlène, är utmärkt. Ja, det säger den tyske ordföranden i Eurovisionschlagerns fanclub, Michael Sonnegg, en verklig expert på Schlager-EM-låtar. Och det estniska bidraget ''Runaway'' ligger etta i alla journalisters och kommentatorers egen tippningstävling om vem som vinner schlager-slaget i kväll. Dyrt kalas Men det är många i Estland som hoppas att Michael Sonnegg och alla andra experter tippar fel. Den här tävlingen gräver ett djupt hål i Estlands TV:s ekonomi och staten får skjuta till pengar. Pengar som det här spektaklets kritiker påstår skulle kunna ha gått till viktigare saker. Och frågan är om Estland skulle orka med en schlagerfinal en gång till. Istället får dom hoppas på till exempel svenska Afro-dite, som ligger överst på vadhållarnas lista över tänkbara vinnare. Eller det finländska ''Addicted to you'' som har överraskat många. Finland brukar vara uruselt i de här sammanhangen, men tycks ha fått till det i år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".