Venezuela

Guaidós andreman gripen av säkerhetsstyrkor

1:34 min

I Venezuela fördes en högt uppsatt oppositionell bort av säkerhetsstyrkor i natt efter order om att en rad oppositionella företrädare ska gripas.

Det var när Edgar Zambrano, Nationalförsamlingens vice ordförande och oppositionsledaren Juan Guaidos ställföreträdare var på väg från ett partimöte i Caracas som hans bil omringades av kraftigt beväpnade säkerhetsstyrkor.

En halvtimme senare bogserade säkerhetsmännen bort bilen medan boende i området samlats runt och Zambrano, fortfarande kvar i bilen, twittrade att "vi demokrater kommer fortsätta kämpa"

Gripandet är det första som rapporterats efter oppositionens kuppförsök vid månadsskiftet, som leddes av oppositionsledaren Juan Guaido.

Den 63-årige Zambrano var en av de första oppositionsledarna som då svarade på Guaidos uppmaning till resning, genom att samlas med en mindre mängd soldater.

Nyligen meddelade regeringsföreträdare att Zambrano och en rad andra andra oppositionella ska åtalas misstänkta för inblandning i oroligheterna då.

Venezuelas konstituerande församling beslutade tidigare i våras att frånta oppositionsledaren Juan Guaido hans parlamentariska immunitet efter en uppmaning från regeringskontrollerade Högsta domstolen

Regeringsanhängare har tryckt på för att president Nicolas Maduro ska ge order om gripanden av oppositionella. Men analytiker säger att det finns gränser för hur långt Maduro kan gå och att försök att gripa Guadio kan leda till ett starkt svar från USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista