Äventyr lockar flest.

Traditionella fritidsaktiviteter tappar mark

Äventyrsbad, skidåkning och aktivitetshus, som till exempel Universeum i Göteborg, är de besöksmål som lockar flest. Muséer och djurparker har däremot tappat besökare. Det visar en ny undersökning från Turistdelegationen.

– Jag tycker jättemycket om att åka alla rutschkanor. Det är så kul här med alla roliga grejer man kan göra här, säger tre badande tjejer.

Det är inte bara Sofia Olofsson, Sara Ryschström och Madeleine Ersson som gillar äventyrsbad. Det är det mest populära besöksmålet i Sverige.

För nu är det aktiviteter som gäller. Mer traditionella besöksmål som till exempel muséer – där besökaren passivt betraktar något – tappar mark.

Jan Amcoff och Tomas Niedomysl, båda forskare vid Uppsala universitet, har på uppdrag av Turistdelegationen tittat på vilka typer av besöksmål som har ökat respektive minskat i antal besök under åren 1998 till 2003.

– Dagens moderna turister eller besökare vill själva vara med och aktivera sig och på det viset vara med och bidra till sin egen upplevels. Man nöjer sig inte med att passivt konsumera, passivt bese en museimonter eller ett slott eller vad det nu kan vara. Man vill själv vara med och bidra och aktivera sig, säger Jan Amcoff.

Hur ser de framtida besöksmålen ut?

– Det kommer nog att handla mycket om det här aktivitetsområdet. Någonting som har kommit nu de allra sista åren och som ännu inte riktigt syns i det här materialet det är väl spa-anläggningar. Jag har en känsla av de dragit många besökare under de allra senaste åren, säger Jan Amcoff, forskare vid Uppsala universitet.

Anne Parichart Eriksson
anne.parichart-eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".