Regeringens uppdrag till Arbetsförmedlingen klart

1:25 min

Idag beslutade regeringen om ett uppdrag till Arbetsförmedlingen inför den omstrukturering av myndigheten som står med i januariavtalet.

– Uppdraget innebär att arbetsförmedlingen ska komma in med analys och underlag inför reformeringen av myndigheten. Till exempel hur man ska säkerställa samarbetet med kommunerna, närvaron i hela landet, men också hur man ska säkerställa kontroll och bra system för fristående leverantörer, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 

Uppdraget ska redovisas 1 november i år. Ylva Johansson tror inte att det kommer att innebära en annan inriktning på omstruktureringen än den som arbetsförmedlingen redan har påbörjat.

Men hon utesluter inte att uppdraget kan påverka myndighetens preliminära beslut om vilka kontor som ska stängas.

– Det är ju en sak som arbetsförmedlingen nu får bedöma utifrån det här uppdraget.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg tycker att det är bra att de nu har fått ett uppdrag och tycker att det överensstämmer med det arbete som myndigheten har påbörjat. Men han tror inte att det kommer innebära någon större förändring vad gäller vilka kontor som ska stängas.

– Det kan ske justeringar. Men min bedömning är ändå att en absolut majoritet av de kontor som vi har nämnt de kommer att avvecklas successivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista