Krigsdrabbat Colombia går till val

I Colombia har gerillan utfört en våg av attentat mot broar och elledningar för att försvåra genomförandet av söndagens presidentval. Ett val som till stor del just handlar om vem som är bäst skickad att få ett slut på kriget.
Farc-gerillan har alltid väntat på att det ska ske en bred folklig resning i protest mot nyliberalismen, fattigdomen och korruptionen i Colombia. Det säger Carlos Franco, chef för en politisk stiftelse på vänsterkanten. Farcs återkommande uppmaningar att bojkotta valen är ett försök att knuffa utvecklingen i den riktningen, och den här gången har gerillans aktioner varit mer omfattande, och mer hotfulla än vanligt. I vissa områden har man utlyst väpnad strejk, och helt enkelt förbjudit folk att rösta. Bred social proteströrelse Men, säger Carlos Franco, resultatet blir knappast det Farc väntar. Kanske kan de förhindra valet i en 6-7 procent av landet, men i övriga områden blir valdeltagandet förmodligen större än normalt. Och, fortsätter han, det inte bara det att Farc får vänta förgäves på en folkresning, genom sin militarism förlorar också gerillan möjligheten att knyta an till den breda politiska och sociala proteströrelse som faktiskt har börjat ta form i landet de senaste åren, och som bland annat visar sig i de traditionella partiernas djupa kris. Det är ingen tillfällighet att alla kandidater i morgon utom en är oberoende. Viktig politisk och social aktör Colombias näste president blir den som folket tror har bäst förutsättningar att föra verkliga, seriösa förhandlingar med gerillan, tror Carlos Franco. Folk vill inte ha en militär lösning, men de vill heller inte ha förhandlingar som upplevs som en fars. Om Farc går med på meningsfulla förhandlingar så skulle de, enligt Carlos Franco, kunna bli en viktig politisk och social aktör i landet. Om inte, så kommer gerillan att bli ännu mer isolerad än vad den redan är i dag. Och då kommer också kriget att intensifieras och generaliseras och säkert bli ännu mer brutalt, och det för en lång tid framöver. Och vem som bäst kan svara mot en sådan situation, det är enligt Carlos Franco den andra avgörande aspekten när väljarna lägger sin röst i morgon.
Lars Palmgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".