Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukskrivna kan tjäna på förtidspension

En långtidssjukskriven person kan tjäna ekonomiskt på att bli förtidspensionerad trots att den statliga förtidspensionen är lägre än sjukpenningen. Orsaken är de kompletterande ersättningar som fack och arbetsgivare har förhandlat fram.

– För relativt stora grupper sker det där en utjämning och i en del fall får man högre ersättning vid förtidspensionering, säger professor Eskil Wadensjö, som på regeringens uppdrag har kartlagt avtalen mellan fack och arbetsgivare.

Statligt anställda vinner
De som nästan alltid vinner ekonomiskt på att gå från långtidssjukskriven till förtidspensionerad är de statligt anställda. Hade man en inkomst på 30 000 kronor i månaden som frisk får man drygt 25 000 som förtidspensionär. Det är 1 300 mer än som sjukskriven. Var den tidigare inkomsten 15 000 vinner man 750 kronor i månaden som förtidspensionär.

För övriga sektorer, kommun- och landstinganställda och privatanställda arbetare och tjänstemän, går det ungefär jämnt ut vid inkomster kring 15 000. Men sedan går man lite back som förtidspensionerad vid stigande inkomster, men det är inga stora skillnader.

– Man förlorar inte så mycket som många är oroliga för. Man känner inte till att avtalsförsäkringarna jämnar ut och i en del fall till och med gör att det blir lite mer när man är förtidspensionerad, säger Eskil Wadensjö.

Det finns stora variationer
När det gäller tilläggsersättning vid föräldraledighet är skillnaderna mellan olika sektorer större. Men också här är det mest förmånligt att vara statligt anställd.

Arbetsgivaren skjuter till så att man får 90 procent av lönen i elva månader medan det vanligaste för en privatanställd är högst tre månader. Stora variationer förekommer dock.

Bäst villkor för kvinnosektorer
Rent allmänt för hela arbetsmarknaden gäller att bäst villkor för föräldralediga finns inom kvinnodominerade sektorer. Det tror professor Eskil Wadensjö är en följd av att det är kvinnor som mest har utnyttjat föräldraförsäkringen och det här bidrar knappast heller till någon förändring, säger han.

– Rimligen bör det påverka i riktning mot att det är kvinnorna som tar ut dem. man får då mer ersättning för kvinnan inom hushållet och mindre för mannen. Man bryter i alla fall inte de mönster man har sedan tidigare, säger Eskil Wadensjö, professor i arbetsmarknadspolitik vid Stockholms universitet.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".