Svagare partidisciplin i EU

4:51 min

När svenska EU-parlamentariker väljer partigrupp i Europaparlamentet är det sällan som den gruppens politik helt överensstämmer med hemmapartiets.

Särskilt svårt är det för nya partier.

Men Soraya Post, som representerar Feministiskt initiativ, har funnit sig väl tillrätta i den socialdemokratiska gruppen. Och i just frågor som rör kvinnors och minoriteters rättigheter röstar hon med gruppen i drygt 98 procent av voteringarna.

Men det betyder inte att hon anpassat sig till den socialdemokratiska gruppen, anser hon.

– Jag tror att jag har påverkat den socialdemokratiska gruppen väldigt mycket när det gäller just antirasistiska och feministiska frågor. De är väldigt glada att jag valde deras grupp, så jag har fått väldigt stort gehör i de här frågorna. Ja, det stämmer bra det, de röstar med Fi.

När Soraya Post fick Feministiskt initiativs enda mandat i EU-parlamentet 2014 fick hon erbjudande från tre av parlamentets grupper att ansluta sig till dem - Europeiska förenade vänstern/Nordisk grön vänster, De gröna/Europeiska fria alliansen - och så Progressiva förbundet av Socialdemokrater.

Även om Soraya Post kände att Fi kanske stod närmre vänstern och de gröna så vald hon ändå den socialdemokratiska gruppen. Och det var ett strategiskt val, säger hon.

– Den strategin var ju att Socialdemokraterna är den näst största gruppen och jag behövde stöd för att kunna driva de feministiska frågorna som vi gick till val på. Det innebar ju att jobbade in mot gruppen för att få stödet och det har varit väldigt lyckosamt.

För större partier, som är etablerade på den partipolitiska skalan är valet av partigrupp i Europaparlamentet inte så svårt. Moderater och kristdemokrater är med i EPP, Europeiska folkpartiet. Liberaler och centerpartister i Alde, Alliansen liberaler och demokrater för Europa.

Socialdemokrater är med i Progressiva förbundet av socialdemokrater, Vänsterpartister i Europeiska enade vänster och miljöpartisterna i De gröna.

Helt oproblematiskt är det ändå inte att ingå i en grupp med partier från olika länder. Inte ens för etablerade partier i etablerade grupper. För att minska motsättningarna är det högt i tak i de flesta grupperingar och partipiska viner varken ofta eller hårt.

Moderaternas tre ledamöter röstar exempelvis som EPP i nästan 90 procent av alla voteringar. Men inom vissa områden, som just kvinnors och minoriteters rättigheter, så röstar de emot EPP-gruppens förslag i nästan 30 procent av voteringarna.

För uppstickarpartier är det extra svårt att hitta rätt grupp och Sverigedemokraterna röstade emot sin partigrupp i nästan var tredje votering den här mandatperioden.

Det betyder inte att Sverigedemokraterna inte hör hemma i Europeiska konservativa och reformister ECR, säger Peter Lundgren, som kom in i EU-parlamentet vid förra valet och nu toppar listan.

– Det beror nog på att vi som parti har en politisk vilja att istället ha en nationell jordbrukspolitik där vi ser till att svenska bönder får de bästa förutsättningarna. Och det är ju inte ofta den gemensamma jordbrukspolitiken från EU innebär de bästa förutsättningarna för de svenska bönderna. Vi har alltid som utgångspunkt vad som är bäst för svenska intressen.

SD begärde efter valet 2014 att få vara med i (ECR), en utbrytargrupp ur EPP, men var inte välkomna där utan tillbringade de första fyra åren i EFDD Frihet och direktdemokrati i Europa.

Förra sommaren släpptes de in i ECR, där bland andra Dansk Folkeparti och Sannfinländarna är med.

Under det första halvåret i ECR, fram t.o.m. februari i år, tycks lojaliteten med den nya gruppen vara lika låg som under tiden hos EFDD. Peter Lundgren är dock övertygad om att SD kommer att vara med i ECR även nästa mandatperiod.

– Vi känner att det har blivit jättebra för det vi hela tiden önskade var ett medlemskap i ECR-gruppen för där får vi också samarbete med de konservativa rörelserna i så gott som hela världen, genom det stora kontaktnät som ECR har.

Om grafiken över de 20 svenska parlamentarikernas lojalitet med sina partigrupper

Med hjälp av statistik över hur EU-parlamentets ledamöter röstar i olika frågor har Votewatch sammanställt hur lojala de svenska EU-parlamentarikerna varit med sina respektive partigrupper i olika voteringar den gångna mandatperioden.

Den blå linjen visar i hur stor andel av voteringarna som de röstat med gruppen, i genomsnitt.

Den gröna linjen visar hur hög lojaliteten är när den är som högst inom olika partiområden. Vilka områden det rör sig om varierar mellan individer. Miljöpartisten Bodil Valero stöder exempelvis den Gröna gruppens linje i samtliga voteringar inom politikområdet kultur. Hennes svenska partikamrater ligger nästan lika högt.

Den röda linjen visar de politikområden där de svenska parlamentarikerna har visat lägst lojalitet. Peter Lundgren har alltså bara följt partigruppens linje i 36 procent av voteringarna, eller annorlunda uttryckt, röstat emot sin grupp i 65 procent av voteringarna.

Att Anders Sellström (KD) inte röstat som sin partigrupp vid något tillfälle inom ett visst område (här gällde det parlamentets interna regelverk) beror på att han så sent som i höstas kom in i EU-parlamentet som ersättare för Lars Adaktusson.

Förutom Sellström finns det även andra ledmöter som inte tjänstgjort under hela mandatperioden. Det gäller Jakop Dalunde (fr. juni -16) Jasenko Selimovic (fr.september 2015) och Alexander Gabelic (från april 2018).

Sverigedemokraterna bytte partigrupp i juli 2018, från EFDD till ECR. De flesta av voteringarna gäller alltså i relation till EFDD. Men statistik från juli 2018 t.o.m. februari 2019 visar att SD i genomsnitt röstar emot sin nya grupp, ECR i en tredjedel av voteringarna.

Partigrupper i Europaparlamentet

Europeiska folkpartiet (EPP): Kristdemokraterna och Moderaterna.

Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater (S&D): Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ ingår i S&D.

Europeiska konservativa och reformister (ECR): Sverigedemokraterna.

Alliansen liberaler och demokrater för Europa (Alde): Liberalernas och Centerpartiets grupp.

Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL): Vänsterpartiet ingår.

De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA): Miljöpartiets grupp.

Frihet och direktdemokrati i Europa (EFDD): Inga svenska partier.

Nationernas och friheternas Europa (ENF): Inga svenska ledamöter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista