Kritik mot fortsatta gränskontroller

2:02 min

Igår beslutade regeringen att förlänga gränskontrollerna runt Sverige i ytterligare sex månader. Men i EU-parlamentet vill S och MP begränsa möjligheten att förlänga gränskontroller.

– Vi röstade för att nuvarande lagstiftning ska förtydligas så att möjligheten att införa tillfälliga gränskontroller begränsas för idag så är det väldigt lätt för länder att hela tiden förlänga de inre gränskontrollerna, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde(MP).

Fri rörlighet är en av grundpelarna i EU-samarbetet. 
Gränskontroller ska finnas runt unionen men inte mellan medlemsländer.

Vid exceptionella omständigheter får länder upprätta inre tillfälliga gränskontroller i max två år.

Sverige införde gränskontroller vid flyktingkrisen hösten 2015, och har alltså haft dem i tre och ett halvt år.

EU-kommissionen har kritiserat Sverige för detta, och EU-parlamentet har flera gånger röstat för att strama upp reglerna för när medlemsländerna får införa tillfälliga gränskontroller.

För en dryg månad sen, den 4 april i år röstade parlamentet bland annat för att den maximala tidsgränsen för gränskontroller bör begränsas från två till ett år.

Hur alla enskilda parlamentariker röstade då är inte offentliggjort men för Ekot berättar Socialdemokraternas och Miljöpartiets presstjänster att samtliga parlamentariker från regeringspartierna ställde sig bakom förslaget.

De socialdemokratiska parlamentarikerna vill inte ge några intervjuer men skriver i en kommentar till Ekot att de röstade ja därför att Schengensamarbetet står inför "sina största utmaningar någonsin" och att förslaget inte specifikt riktade sig mot Sverige.

Såhär säger miljöpartisten Jakop Dalunde om att regeringen som hans parti ingår i återigen förlängt gränskontrollerna:

– Miljöpartiet vill att Sverige ska möta människor med möjligheter och inte med murar. Så det är det vi jobbar på, både nationellt och i Europa, säger Jakop Dalunde(MP).

När frågan om att skärpa reglerna kring inre gränskontroller skulle upp i EU:s ministerråd drev den svenska regeringen på för att stoppa förslaget. Regeringen fick med sig en majoritet och lyckades på så sätt blockera initiativet. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista