Volvo drar ner på personal

1:11 min

Biltillverkaren Volvo Cars ska minska personalstyrkan. Framför allt är det konsulter som får sluta och enligt uppgifter till Ekot kan det komma att handla om flera hundra konsulter som får sluta.

Volvo skriver i ett uttalande till Ekot att företaget kan bekräfta att det blir en neddragning i bemanningen, men att de inte kan kommentera några siffror eller när det kommer att ske. Produktionen kommer inte att påverkas.

Försäljningen av bilar ökar för Volvo Cars, som går bättre än konkurrenter och företaget är på väg mot ytterligare ett försäljningsrekord.

Men samtidigt minskar vinsten. Under det första kvartalet blev det ett vinstras för Volvo. Vinsten före skatt blev 2,7 miljarder kronor då, att jämföra med 3,4 miljarder för samma period 2018.

Anledningen till neddragningen nu är att företaget därför ser över sina kostnader.

"Bakgrunden är att vi som växande företag ständigt ser över våra kostnader. Det blir allt viktigare med tanke på de utmaningar som industrin måste hantera och Volvo Cars ökar därför sitt fokus på kostnader kopplat till bemanning och köpta tjänster. Framförallt handlar det om konsulter och köpta tjänster – produktionen kommer inte att påverkas. Antalet fast anställda kan också påverkas genom naturliga avgångar.", skriver Volvo i uttalandet.

Bilbranschen står generellt inför tuffare tider och Volvo är inte det enda bilföretaget som ska spara pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista