Antalet internflyktingar ökar stadigt i världen

2:50 min

Under förra året tvingades ytterligare 28 miljoner människor att fly sitt hem till någon ny plats i sitt land. Antalet internflyktingar ökar stadigt skriver Norska flyktingrådet och organisationen IDMC, som just följer internflyktingars situation i världen.

Strider och konflikter drev nästan 11 miljoner människor på flykt förra året inom sitt eget land, enligt Global report on internal displacement. Det är som om varenda människa i hela Sverige och några hundratusen till skulle tvingas att överge sina hem och fly på grund av krig, våld och hot.

Mestadels skedde detta förra året i Etiopien, Demokratiska republiken Kongo och Syrien och sammantaget är det i Afrika söder om Sahara som invånare tvingas ge sig iväg för att rädda sina liv.

Två tredjedelar eller 7,5 miljoner av alla nya internflyktingar förra året finns på den afrikanska kontinenten i länder som redan har ett mycket högt antal internflyktingar. Somalia, Nigeria, Centralafrikanska Republiken och Sydsudan är några av länderna med störst problem.

Ännu fler människor tvingades dock fly på grund av väderrelaterade katastrofer - torka, översvämningar och stormiga väder - står det vidare i rapporten.

Över 16 miljoner människor blev hemlösa och tvingades fly på grund av vädret och då i synnerhet på grund av cykloner, tyfoner och orkaner. Översvämningar är också en betydligt vanligare orsak än torka. Och här är det i stället Asien och USA som är kontinenterna med ö-landet Filippinerna vid Stilla Havet som är särskilt utsatt, men även Kina och Indien.

I rapporten beskrivs till exempel hur syriska flyktingar i läger tvingas fly på nytt därför att tälten och skjulen är undermåliga och inte står emot översvämningar, hur människor efter katastrofsituationer ofta söker sig tillbaka till sina hem men att det inte är hållbart utan de tvingas på flykt igen och hur underliggande problem finns kvar i konflikthärdar och driver människor på flykt igen.

De flesta som tvingas lämna sitt hem tar sig mot städer för att få mat och skydd, men urbaniseringen i sig driver också upp antalet internflyktingar. Många lever oskyddat, integreras inte och i krigssituationer är städer emellanåt måltavlor, skriver rapportförfattarna som efterlyser ett starkt fokus på kopplingen mellan urbaniseringen och internflyktingarnas ankomst och mer beredskap. De ser inte bara mörker utan positiva exempel på hur boenden ordnats för internflyktingar i både Ukraina och Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista