Vietnam: Från biståndsland till handelspartner

2:03 min

I år är det 50 år sedan Sverige och Vietnam etablerade diplomatiska förbindelser mellan länderna. Fram till 2013 var Vietnam en av Sveriges största biståndstagare. I dag tillhör Vietnam en av dem snabbats växande ekonomierna i världen och det påverkar också typen av relationen mellan länderna.

Kronprinsessan Viktoria öppnar mötet mellan Vietnam och Sverige som i veckans hölls i Hanoi. Över 50 svenska företag fanns med i den största svenska handelsdelegationen någonsin till Vietnam. Intresset är stort från båda sidor att utveckla det samarbete som funnits mellan länderna under 50 år. Först som bistånd och nu som handels- och affärssamarbeten.

Det är ingen slump att Business Sweden nu satsar på att visa upp Svenska företag i Vietnam. Landet är en av de snabbats växande ekonomier i Asien och har de senaste 30 åren gått från att vara ett fattigt jordbruksland beroende av bistånd till att idag vara en av dem intressantaste marknaderna i världen.

Nguyen Phi Van är ordförande för Saigon innovation Hub. Hon säger att Sverige har ett bra utgångsläge för att göra affärer i Vietnam med tanke på ländernas gemensamma historia.

Med en befolkning på nästan hundra miljoner invånare och med en allt snabbar växande medelklass på runt 33 miljoner människor så är det en marknad svenska företag vill vara med på.

Camilla Mellander är tidigare svensk ambassadör till Vietnam och idag departementsråd på utrikesdepartementets och chef vid enheten för främjande och hållbart företagande. Hon säger att Vietnam är en marknad som svenska företag bör vara med på.

Men det handlar också om att Vietnamesiska företag ska hitta till Sverige.
Innan några veckor kommer en rekord stor vietnamesisk delegation till Sverige för att förstärka samarbetet mellan länderna. Ett samarbete som nu inte handlar om bistånd utan om affärer, gemensam teknisk utveckling och forskning inom en rad områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista