Avmattning i ekonomin

Arbetslösheten minskar långsammare

1:15 min

Arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas något svagare än vad den har gjort på länge. Arbetslösheten minskar fortfarande men inte lika mycket som tidigare och det tyder på en avmattning i ekonomin, enligt Arbetsförmedlingen.

Det är Arbetsförmedlingens statistik för april som visar att läget har blivit lite sämre på arbetsmarknaden.

I slutet av april var 337 000 personer inskrivna som arbetslösa, det är 13 000 färre jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan.

Antalet arbetslösa minskar alltså fortfarande, men minskningen som har pågått i över ett och ett halvt år har planat ut de senaste månaderna.

Det gäller också dem som har varit utan jobb i ett år eller mer. Nära sex av tio inskrivna är födda utomlands.

När arbetsmarknaden viker är det personer med svagare ställning i konkurrensen om jobb som drabbas först.

Det kan handla om unga och utrikes födda till exempel, men än så länge fortsätter antalet arbetslösa att minska i båda grupperna.

Mot bilden att arbetsmarknaden försvagas pekar varselstatistiken. I april fick 3 700 personer reda på att de riskerar att bli uppsagda, det var fler än samma månad i fjol, men i nivå med snittet det senaste året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista