Pompeo i Bryssel – Kärnvapenavtal på agendan

1:49 min

USA:s utrikesminister Mike Pompeo är på blixtvisit i Bryssel för att prata om Iran och kärnenergiavtalet som EU och USA är oense om. Vem Pompeo ska träffa i Bryssel är olart men EU:s utrikeschef Federica Mogherini uppmuntrar till dialog.

– Dialog är det bästa sättet att lösa meniningsskiljaktigheter och undvika eskalering i regionen där läget redan idag är spänt. Vi måste undvika eskalering, sa Federica Mogherini i samband med att EU:s utrikesministrar träffas här i Bryssel.

USA har lämnat kärnenergiavtalet och återinfört sanktioner mot Iran vilket fått landet att börja backa från avtalet som syftar till att stoppa Iran från att utveckla kärnvapen. EU gör å sin sida allt för att rädda uppgörelsen som ses som avgörande för säkerheten i regionen.

Vid sidan av dagens utrikesministermöte ska Federica Mogherini ha ett separat samtal med de EU-länder som undertecknat kärnavtalet: Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Iran har uppmanat övriga parter i avtalet att skydda landets olje- och bankindustri som drabbats hårt av de amerikanska sanktionerna. Om inte, kommer Iran backa ytterligare från avtalet och inte längre respektera begränsingar för anrikning av uran är det sagt.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström konstaterar att USA nästan betraktar Europa som en fiende vilket inte bådar gott men likt Mogherni hoppas hon på dialog, med USA och med Iran. Och även om Iran sagt att landet nu ska backa från avtalet på grund av att USA hoppat av tror Wallström att det fortfarande går att rädda.

– Om vi fortsätter att samtal och på vardera sida föresöker uppfylla våra åtaganden så tror jag att vi kan rädda det här. Annars blir ju hela värlöden en farliga plats, det måste man förstå.

Skulle det vara risk för krig?
– Man behöver inte dra det så långt men varje steg som tas i att ytterligare använda kärnvapen upprustning som en metod att lösa konflikter det bådar inte gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista