Bistra besked från Ynge Stade på Stora Enso.

Stora nedskärningar på Stora Enso

Den svensk-finska skogsindustrikoncernen Stora Enso presenterade på torsdagen det största sparpaketet i företagets historia. Tio fabriker berörs och flera tusen anställda kan förlora jobbet. I Sverige gäller det Grycksbo bruk, sågverket i Linghed och Hammarby bruk. 

– Hela skogsindustrin är under konkurrenspress och lönsamhetspress och vi är inget undantag. Det här är vårt sätt att ta tag i problemen själva och lösa våra lönsamhetsproblem på både kort och lång sikt, säger Ynge Stade som är Stora Ensos Sverigechef.

Har ni gjort någon så här stor neddraning tidigare i Stora Enso?

– Inte vad jag kan påminna mig. Det är ett stort åtagande som vi ser som nödvändigt.

– Vi ser behovet av att konsolidera och förstärka konkurrenskraften på vår huvudmarknad som är Europa men någon tillväxt ser vi knappast där.

Var finns tillväxtmarknaderna?

– Sydamerika och Sydostasien.

Är det där de framtida satsningarna ska ske?

– Där ser vi möjlighet att ytterligare förstärka vår närvaro. På samma sätt som vi kommer att vidareutveckla de enheter i Europa där vi ser en framtida lönsamhet.

Tre fabriker i Sverige
Tio fabriker berörs, sex ska säljas och fyra är under granskning som det heter. Ökar inte lönsamheten läggs de ner också. De tio finns i USA, Frankrike, Tyskland, Portugal, Finland och tre i Sverige.

I Sverige säljs Grycksbo bruk i Dalarna med 500 anställda och Lingheds sågverk. Hammarby bruk utanför Sandviken med 80 anställda läggs ner. 

5 000 berörs
I Europa berörs över 2 000 anställda men 5 000 berörs totalt. En del av dem får dock nya arbetsgivare efter försäljning.

– Det får vi återkomma till när vi har inlett de lokala förhandlingarna men vi ska försöka följa reglerna på arbetsmarknaden, säger Yngve Stade.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".