Okänt för många

Rutavdrag för vitvaror används mindre än beräknat

2:10 min

Trots att allt fler använder rutavdraget för att reparera vitvaror är det fortfarande långt ifrån så vanligt som tanken var när avdraget infördes.

– Det är nog inte så välkänt, mina kunder känner inte till det förrän jag säger det i samband med kostnadsförslaget, det säger Annika Andersson på Norr-väst Hushållsservice i Järfälla utanför Stockholm.
 
Annika Andersson säger att rutavdraget hittills inte betytt så mycket för det lilla familjeföretaget, det är inte direkt fler som ringer och vill reparera sina trasiga maskiner.

Däremot kan kanske avdraget på halva arbetskostnaden få vågskålen att tippa över om någon tvekar mellan att reparera eller att köpa ny maskin.

Ett problem är enligt henne att reservdelskostnaderna kan vara ganska höga.

– Det spelar kanske inte så stor roll om halva vår arbetskostnad på kanske 1 500 försvinner, om en ny pump till en diskmaskin kostar 3 500, säger Annika Andersson.
 
Sedan snart två och ett halvt år går det att få rutavdrag för reparation av vitvaror, man får alltså tillbaka halva arbetskostnaden.

När avdraget infördes 2017 sattes det av 190 miljoner kronor i budgeten, men utbetalningarna det året var ungefär 24 miljoner kronor. Förra året var det en ökning med nästan 50 procent till 35 miljoner kronor.

Det var Miljöpartiet som drev igenom det här rutavdraget, och enligt finansmarknadsminister Per Bolund är det inte konstigt att det tar tid att få fler att använda det.

– Vi har sett det tidigare, när nya rutavdrag tillkommit, att det börjar på en låg nivå och så ökar det med tiden, säger Per Bolund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista