Hemlig namnlista

Kemiföretag ska ha fört listor över kritiker

1:55 min

Det amerikanska kemiföretaget Monsanto ska ha fört hemliga listor över kritiker mot företaget och dess produkter i flera länder. Helgens avslöjande i Frankrike om att tillverkaren av omstridda bekämpningsmedel har en detaljerad namnlista, blev ännu en i raden av belastningar för det tyska moderbolaget Bayer.

Den franska listan ska omfatta runt 200 journalister, politiker och forskare under olika kategorier som "allierade" eller "intressent, som behöver uppfostras".

I registret, som nu är under utredning av det franska rättsväsendet, ska bland annat den förra miljöministern Ségolène Royal ha varit listad. Hon är känd motståndare mot Monsantos bekämpningsmedel Roundup, som innehåller ämnet glyfosat.

Den tyska kemikoncernen Bayer köpte Monsanto för två år sedan, trots omfattande kritik mot företaget och farhågor om att pågående rättstvister kring dess produkter skulle komma att belasta Bayer.

Efter att två fall nu har avgjorts där personer fått rätt i att det giftiga ämnet glyfosat har orsakat deras cancer, väntar nu mer än 13 000 stämningar och uppåt fem miljarder euro i böter och skadestånd.

Vid bolagsstämman i slutet av april fick kritiken mot företagsledningen och styrelsen den unika konsekvensen att styrelsen inte beviljades ansvarsfrihet, bland annat för det dyra förvärvet av Monsanto.

Aktiekursen för den tyska kemi- och läkemedelsjätten, med över 100 000 medarbetare i 90 länder, har det gångna året fallit med över 40 procent.

Efter det franska avslöjandet att Monsanto för listor över sina kritiker, bad det tyska moderbolaget om ursäkt och tillsatte en intern utredning.

Utredningsuppdraget gäller hela Europa, sa företagets kommunikationschef, och förklarade att det är högst troligt att motsvarande listor finns över hela EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista