V:s toppnamn tar ut traktamente — där hon bor

1:54 min

Vänsterpartiets EU-parlamentariker, Malin Björk, har tagit ut traktamenten på cirka en miljon den gångna mandatperioden, trots att hon bor i Bryssel. Det rapporterar SVT Nyheter. Björk uppger till SVT att hon kommer att betala tillbaka en del av pengarna.

Inget tyder på att Malin Björk gjort något olagligt, eller brutit mot EU-parlamentets regler. Även om det är mycket ovanligt att en parlamentariker skriver sig i Bryssel, i stället för på hemorten i Sverige.

En EU-parlamentariker har cirka 80 000 kronor i arvode, men Vänsterpartiet tillämpar en så kallad partiskatt, som innebär att ingen förtroendevald ska få ut mer än fem åttondels basbelopp efter skatt, för närvarande är det 29 000 kronor. Dessutom får parlamentarikerna ett så kallat kontorsbidrag på drygt 40 000 kronor i månaden och traktamente på 3 000 kronor om dagen som man registrerar närvaro i Bryssel eller Strasbourg.

Malin Björk har registrerat sådan traktamentsgrundande närvaro 357 dagar denna mandatperiod uppger Vänsterpartiets kommunikationschef, Marie Antman, för Ekot. Ett genomsnitt på drygt 70 dagar om året. Traktamente och kontorsersättningar omfattas inte av partiskatten utan är pengar som Malin Björk själv förfogar över.

De stora sidoersättningarna för EU-parlamentariker är inte rimliga, anser Carl Schlyter, som själv satt två mandatperioder i parlamentet för Miljöpartiet, 2004 till 2014.

Till SVT Nyheter uppger Malin Björk att hon använt traktamentet hon får för att hon vistas i Bryssel till att finansiera resor till Sverige samt hotell- och boendekostnader där. Hon medger att detta inte uppgått till en miljon och att hon kommer att betala tillbaka en del av dessa pengar, oklart hur mycket. Ekot har sökt henne för en kommentar av detta upplägg men fått till svar att hon inte kommer att göra några fler uttalanden idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista