Blir ordförande

Snart är det Finlands tur att styra EU

1:54 min

Finland förbereder sig som bäst för att ta över som EU:s ordförandeland den 1 juli.

– Brexit är en otroligt stor fråga, och det är viktigt med en lösning som innebär att EU hålls samman, det är fint att se att EU har varit enig på den punkten, säger enhetschef Satu Keskinen vid Statsrådskansliet i Finland.

Hon har fullt upp med att förbereda sig inför den 1 juli då Finland tar över som ordförandeland för EU.

– Finland kommer att göra allt som förutsätts och förväntas av oss i brexitfrågan, oavsett om det blir ett utträde med eller utan avtal så kommer Finland att jobba för enighet som ordförandeland, säger Keskinen.

Som ordförandeland kommer Finland enligt henne att arbeta dels med de fortlöpande frågor som finns på EU:s agenda, det handlar förutom brexit till exempel om budgetärenden och processer som har med rättsstatens principer att göra.

På frågan om vilka ärenden som Finland önskar lyfta fram som ordförandeland, nämner Keskinen två: den ena handlar om tillväxten och den andra om att stärka försvarssamarbetet.

– Försvarssamarbetet i EU har stärkts och utvecklats, säger Keskinen och talar om att man skulle se Europa som en enhetlig, etablerad partner som definierar sig själv på ett nytt sätt då det har att göra med försvar.

Med en och halv månad kvar tills Finland tar över den 1 juli finns mycket att förbereda men Keskinen säger att arbetet förlöper väl och på typiskt finländskt sätt.

– Det kanske inte finns ett överflöd av personalresurser, däremot är det en kompetent grupp personer som arbetar för att allt ska gå bra, sammanfattar Satu Keskinen, som hoppas att Finland ska ses som ett effektivt och pragmatiskt ordförandeland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista