Sjöstedt: Malin Björk har inte gjort fel

1:38 min

SVT Nyheter avslöjade i dag att vänsterpartiets Malin Björk har fått traktamentet på över en miljon kronor den här mandatperioden, trots att hon är skriven i Bryssel.

– Alla EU-parlamentariker har EU-traktamenten, oavsett var man bor. De reglerna har Malins Björk följt. Det som skiljer henne från andra är att hon inte stoppat pengarna i egen ficka, vilket är det absolut vanligaste. Hon har använt traktamentet till att resa och träffa väljare i Sverige och väljer sedan att betala tillbaka överskottet, säger Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets partiledare.

Hur vet du att hon inte stoppat något i egen ficka? Hon säger ju själv att hon inte har några kvitton på det här.

– Malin Björk har valt att ha allt det här på ett separat konto så att det ska vara enkelt att räkna av, det finns ju heller ingen skyldighet för henne att betala tillbaka de här pengarna. Det är nog väldigt unikt att man gör det, men hon gör det i alla fall, fortsätter Sjöstedt.

Av familjeskäl har Malin Björk varit skriven i Bryssel denna mandatperiod. Men hon har ändå kvitterat ut det traktamente på 3 000 kronor om dagen som är tänkt att täcka ledamöternas boende- och andra extra omkostnader. Hon har frågat parlamentets administration om hon får lov att använda traktamentet på motsatt sätt, alltså för att finansiera resor till Sverige och omkostnader där och hon har fått ett ja.

Malin Björk har registrerat sig för att få detta traktamente vid 357 tillfällen under mandatperioden och alltså kvitterat ut drygt en miljon kronor i traktamenten. Några kvitton på sina utlägg har hon dock inte sparat.

– Jag vet inte om någon annan av EU-parlamentarikerna har gjort det här på något annat sätt. Jag är väldigt stolt över att jag är öppen och visar för de här dryga 2,5 miljoner som kontorskassan rör sig om och precis hur jag har använt dom pengarna. Jag är också öppen och ärlig med precis hur jag har organiserat mitt uppdrag, säger Malin Björk (v).

För kontoersättningen på 40 000 kronor i månaden har alltså Malin Björk sparat kvitton och skaffat ett särskilt konto. För traktamentet däremot har hon bara ett separat konto, inga kvitton.

Hittills har hon betalat tillbaka 50 000 kronor till EU-parlamentet från dessa kvitton. Hur mycket mer som kommer att återlämnas vet hon inte just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista