Hur ska Fritzons budskap mobilisera s-väljare?

2:21 min

Socialdemokraternas toppkandidat vill göra EU-valet till ett värderingsval mot högerextremism. Det kan bli svårt för Socialdemokraterna att få folk till valurnorna med det greppet, säger ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Socialdemokraterna har svårare att få sitt folk att gå och rösta i EU-valen än i riksdagsval. I högre grad än många andra partier har de därför kampanjat för samma frågor som i riksdagsvalen. I EU-valet 2014 - bara några månader före riksdagsvalet - ville Stefan Löfven till exempel "knäcka Europas massarbetslöshet" . Samma löfte som i det svenska valet det året alltså.

I år handlar S EU-kampanj snarare om att motivera hur partiet agerade efter senaste riksdagsvalet. Förstanamnet Helen Fritzon framhåller valet som "ett värderingsval, ett ödesval" där kamp mot högerextremism ska stå i centrum. Allt från fördelning av flyktingar till jämlikhet ska ses som ett sätt att bekämpa de strömningar som företräds av regeringarna i Ungern och Polen, av högernationalistiska partier och härhemma Sverigedemokraterna.

Som huvudbudskap i valrörelsen kan detta kanske passa bra för Centern, Liberalerna och Miljöpartiet. Det är mera tveksamt om det kan få halvintresserade S-hjärtan att klappa snabbare. Särskilt för LO-väljare är det andra frågor som ligger närmare, de frågor som traditionellt också är kärnfrågor för Socialdemokraterna, som arbetsmarknadspolitik, fackliga rättigheter och jämlikhet. De kraven företräds av partiets andranamn, LO-mannen Johan Danielsson, och hamnar därför inte högst på dagordningen i en kampanj som leds av Helen Fritzon.

Det finns inom Socialdemokraterna idag en oro för att partiet ska förlora sin ideologiska identitet när regeringen ska genomföra en politik på Liberalernas och Centerns villkor. Den pågående valkampanjen skulle kunna ses som en chans för partiet att framhäva att man har kvar en egen politik.

Risken nu är att upplägget i EU-valet i stället förstärker den interna oron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista