Bensinpriset rekordhögt – men bilarna drar mindre

2:19 min

Bensinpriset har nått rekordnivåer och över en halv miljon svenskar har nu anslutit sig till en Facebookgrupp som kräver att bensinpriset sänks.
Men hur mycket pengar lägger vi egentligen på bensin jämfört med förr? Och är det verkligen på landsbygden man kör mest? Och var i landet förlorar man mest på ett högt bensinpris?

Bensinpriset ökar snabbare


Konsumentprisindex, KPI, visar prisutvecklingen för den privata konsumtionen. Sedan år 2000 har priserna generellt gått upp med 30 procent. Samtidigt har priset på bensin gått upp med 86 procent.

Förklaring: Priset på drivmedel i Sverige varierar av flera anledningar som tillgång och efterfrågan, geopolitik, kronkursen och skatter (som utgör omkring 60 procent av bensinpriset).


Att bensinpriset gått upp de senaste månaderna hänger samman med den allt svagare svenska kronan. Samtidigt har också råoljepriset pressats, bland annat på grund av amerikanska sanktioner mot oljeländer som Venezuela och Iran.


Bensinpriset tenderar också att gå upp i april-maj eftersom fler kör bil då.

Mindre av budgeten till bensin


År 2000 la svenskarna 4,2 procent av den privata konsumtionen på drivmedel (bensin, diesel och etanol). I april 2019 hade andelen halkat ner till 2,6 procent.

Förklaring: Den främsta anledningen är att drivmedelsförbrukningen per mil är lägre idag än för 20 år sedan. År 2000 låg förbrukningen för bensinbilar i genomsnitt på 0,83 liter milen, år 2016 låg snittsiffran på 0,55.

Bensinpriset år 2000 - idag

Stockholm kör mest, Gotland minst


I genomsnitt körs varje bil 1 212 mil varje år. Men den totala körsträckan skiljer sig beroende på var i landet bilen är registrerad.


Flest mil körs av Stockholmsregisterade bilar, 54 mil mer än genomsnittet. Därefter följer Uppsala län och Jönköpings län. Minst körs bilarna på Gotland, i Dalarnas län och i Västerbottens län.

Förklaring: I statistiken räknas alla personbilar in, oavsett ägare. Det kan alltså handla om tjänstebilar och hyrbilar.


I exempelvis Solna kommun, som toppar listan med en årlig körsträcka på över 1400 mil per bil, består bilparken till 60 procent av tjänstebilar. Och tjänstebilar körs generellt längre sträckor.


Räknar man endast in de privatägda bilarna, halkar Stockholms län ner till plats 16 av 21.


Statistiken visar var i landet bilarna är registrerade, inte var i landet de körs.

Här körs bilarna mest och minst

Bensinsnålt i Stockholm


Visserligen kör stockholmarna fler mil, men bensinförbrukningen per mil är samtidigt lägre.

I Stockholm låg bensinförbrukningen per bil på 725 liter år 2016. Det kan jämföras med Jämtlands län som toppar listan med 817 liter.

Förklaring: I Stockholms län, Västra Götalands län och Hallands län drar personbilarna i genomsnitt mindre bensin, år 2016 låg förbrukningen på 0,77 liter per mil. Det kan jämföras med Jämtlands län där förbrukningen låg på 0,86 liter milen.

Här körs bilarna som drar minst bensin 

Källor: SCB, Trafikanalys, Trafikverket, SPBI (Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista