Utreds som kollektivt självmord

Frågorna hopar sig kring tyskt armborstfall

1:42 min

Frågetecknen hopar sig fortfarande runt de makabra dödsfynd som gjorts i Tyskland de gångna dagarna. Fem personer med anknytning till varandra har hittats döda, tre av dem ihjälskjutna med armborst. Åklagare betecknar det som kollektivt självmord.

En man och två kvinnor hittades i helgen på ett lantligt hotell nära Passau i södra Tyskland, alla tre dödade av skott med armborstpilar. Mannen och den ena kvinnan låg på sängen. Den andra på golvet. Testamenten och avsaknaden av spår efter motstånd ger åklagaren anledning att utgå ifrån att det rör sig om ett gemensamt självmord.

De hade checkat in på hotellet under fredagskvällen och bokat det gemensamma rummet för flera nätter. De hade inget bagage med sig, bara vapnen i sina fodral som de förde upp på rummet när receptionen var obemannad. På hotellet märktes de inte av förrän städerskan upptäckte dem.

När anhöriga i måndags skulle underrättas fann polisen ytterligare två kvinnolik i en lägenhet i Niedersachsen, mer än 50 mil från Passau. De ska ha varit döda i flera dagar när polisen kom till platsen men hur de har dött är ännu oklart. Där hittades inga armborst.

Den ena, en 19-årig kvinna är anmäld försvunnen sedan flera år. Den andra levde i nära relation till en av de döda kvinnorna i hotellrummet.

Fallet väcker många frågor, framför allt om motiven. I tyska medier skildras gruppen i sektliknande termer med en förkärlek för medeltida attribut och där den 53-årige mannen beskrivs som en slags guru som ska ha utövat våldsam kontroll över kvinnorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista