Enkät

Så vill kandidaterna göra det bättre för konsumenter i EU

2:03 min

Bättre märkning av varor och ökat skydd mot skadliga kemikalier. Enligt svenska partier är detta EU:s viktigaste konsumentfrågor framöver, visar Ekots undersökning.

Inför EU-valet den 26 maj har Ekot skickat en enkät till de fem toppkandidaterna från vart och ett av de nio svenska partierna i EU-parlamentet. 42 av 45 politiker har svarat på Ekots konsumentrelaterade frågor.

– Vi måste få bort hormonstörande ämnen, säger Heléne Fritzon (S).

– Ställa krav på ordentliga innehållsförteckningar på varor, säger Tomas Tobé (M)

– Det som man stoppar i sig och de leksaker och annat som kommer in på den europeiska marknaden, ska vara säkert för folk, säger Malin Björk (V).

Bättre märkning och kamp mot skadliga kemikalier är det som flest ser som den viktigaste konsumentfrågan på EU-nivå de kommande åren.

Andra konsumentfrågor som EU-kandidaterna lyfter upp som viktiga är att det ska bli enklare att åka tåg i Europa, att EU:s handelsavtal ska ta större hänsyn till bland annat konsumentskydd samt att snus bör bli tillåtet i EU för att få ner rökningen.

EU-kommissionen får kritik från flera håll för brister i arbetet mot hormonstörande ämnen i konsumentprodukter som blöjor, kläder och smink.

– Den nuvarande kommissionen har inte gjort tillräckligt för att begränsa konsumenters exponering för produkter som kan förändra våra hormonsystem, säger Johannes Kleis,talesman för den europeiska konsumentorganisationen BEUC, till Ekot.

40 av 42 toppkandidater i svenska partier håller helt eller delvis med BEUC om att kommissionen inte har gjort tillräckligt för att skydda konsumenter mot hormonstörande ämnen och andra skadliga kemikalier i konsumentprodukter. Socialdemokraten Erik Bergkvist är den enda politikern som svarar att han inte alls håller med om kritiken.

37 av 42 EU-kandidater sätter en tia på en tiogradig skala på frågan om hur viktigt det är att EU arbetar aktivt med att begränsa mängden skadliga kemikalier i konsumentprodukter.

– Här har kommit initiativ i Europaparlamentet, som vi har stöttat, när det gäller att fasa ut hormonstörande ämnen. Det finns också en stor utmaning när det gäller smink, till exempel. Jag tror att det här är ett arbete som kommer behöva fortsätta den kommande mandatperioden, säger Kristdemokraternas toppnamn Sara Skyttedal.

– Hormonstörande ämnen, kemikalier av olika slag, finns i kläder, plastleksaker, solskyddskrämer. Det finns i en massa olika sammanhang. Där måste vi få en mycket, mycket tuffare politik och verkligen fasa ut de här farliga ämnena, säger Pär Holmgren, som är tvåa på Miljöpartiets EU-vallista.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista