Ökar bland unga

Långvarig psykisk ohälsa sätter press på vården

2:40 min

Den psykiska ohälsan bland barn och unga fortsätter öka. 30 procent av de unga som fick diagnosen och depression eller ångestsyndrom 2008 hade behov av psykiatrisk vård 10 år senare.

– Det är ett allvarligt problem. Att ha psykisk ohälsa påverkar dig mycket. Du får svårt att hänga med i skolan och svårt att etablera dig på arbetsmarknaden, säger Oliva Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Är ni förvånade över att den psykiska ohälsan bland unga är så långvarig?

– Ja, och det är en fråga vi behöver lyfta.

Socialstyrelsens nya rapport "Vård vid depression och ångestsyndrom" visar att det framförallt är de två diagnoserna som ökar bland barn och unga. Och 30 procent av de som fick diagnoserna depression eller ångestsyndrom 2008 hade behov av psykiatrisk vård 10 år senare.

Oliva Wigzell konstaterar att den långvariga psykiska ohälsan ställer stora krav på vården.

– Vi ser att hälso- och sjukvården behöver förbättra sitt bemötande och det är viktigt att betona vikten av kontinuitet, tillgången över tid, och uppföljning.

Socialstyrelsen pekar också på positiva saker. I dag identifieras samsjuklighet med till exempel neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i större utsträckning än tidigare och det görs fler suicidriskbedömningar för att förhindra självmord.

Även om köerna är långa så ser Socialstyrelsen att vårdcentraler satsar mer på psykiatriskt stöd och att barn - och ungdomspsykiatrin byggts ut.

Men det är ett problem att vården skiljer sig åt över landet, och enligt Oliva Wigzell krävs det fortsatt stora satsningar på primärvården.

– Att bygga ut en första linje för barn och unga. Några regioner har gjort det, men det ser mycket olika ut över landet. Barn och familjer måste veta var de ska vända sig för ett tidigt stöd i de här frågorna, säger hon.

När kommer trenden brytas, när kommer ungas psykiska ohälsa inte längre fortsätta öka?

– Svårt att säga men vi ser positiva tecken, så vi får hoppas på att det sker snart. Vi behöver det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista