Efter strejken

SAS kan gå miste om konfliktersättning

2:10 min

Flygbolaget SAS riskerar att drabbas av ytterligare en mångmiljonsmäll efter strejken bland piloterna – utebliven konfliktersättning.

Avtalet som SAS tecknade med piloterna har ännu inte godkänts av Svenskt Näringsliv. Om arbetsgivarorganisationen kommer fram till att avtalet bryter mot samordningen och överskrider normen för löneökningar kan SAS bli utan konfliktersättning.

Under pilotkonflikten på SAS sa Svenskt Näringslivs verksamhetsstyrelse i ett förhandsbesked ja till att stötta SAS till 100 procent ekonomiskt.

Enligt uppgift till Ekot uppskattade SAS i underlaget till det beslutet att det skulle kunna handla om 35 miljoner kronor om dagen, alltså närmare 250 miljoner kronor för den sju dagar långa strejken det sedan blev.

Men Svenskt Näringslivs villkor var bland annat att SAS skulle hålla sig till normen för löneökningar, det så kallade märket. Bryter ett avtal mot samverkansordningen kan följden bli att konfliktersättning inte betalas ut, en annan variant är att den kan bli lägre än vad företaget ansöker om.

Handlingarna som har kommit in till Medlingsinstitutet från förhandlingarna innehåller inte ett utan två avtal med piloterna.

Det första betonar att löneökningarna för i år är på märket 2,3 procent. Det andra avtalet säger i stället att löneökningarna oavsett vad som står i det första avtalet ska vara 3,5 procent i år och 3 respektive 4 procent de kommande två åren, då det ännu inte finns något märke. Inget av avtalen har godkänts av Svenska flygbranschen som ingår i Svenskt Näringsliv.

Så här sa SAS vd Rickard Gustafson när strejken var slut.

– Löneökningen för 2019 den ligger på 3,5 procent, men då har piloterna också betalat om man säger med en valuta som genererar mer produktivitet och effektivitet, så totalpacken hamnar på det svenska märket som är runt 2,3 procent.

För en vecka sedan skickade Svenskt Näringsliv ut information i sin förhandlingsorganisation om att avtalet nu gås igenom för att kostnadsberäknas. Det är en process som fortfarande pågår.

SAS vill inte kommentera vad det skulle innebära för bolaget om konfliktersättningen uteblir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista