Dämpad stämning

Fallande optimism bland exportföretagen

2:17 min

Optimismen bland exportföretagen har fallit mer än förväntat.

Det framkommer av Business Swedens exportchefsindex som sedan mitten av fjolåret fortsätter nedåt säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

– Företagen är betydligt mer dämpade i sin syn. Det gick ner genomgående på de flesta mätvariablerna som vi har. Företagen är till exempel pessimistiska vad gäller synen på exportorderingången. Och den har varit optimistisk under ganska lång tid. Så det är någonting nytt, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

Optimismen hos exportföretagen minskar alltså – det enligt undersökningen som bygger på telefonintervjuer med exportchefer på 180 bolag. Med fallet i exportchefsindex på 3,6 enheter till 53,9 kommer nivåerna närmare den magiska siffran 50 över vilken fler tror på en förstärkning än på en försvagning och tvärtom för nivåer under 50.

Men bilden är inte entydig – den svaga kronkursen har gett exportföretagen draghjälp och fortfarande finns alltså ändå en tillförsikt.

Eva Thunholm är vd för företaget Fresh i Gemla utanför Växjö som säljer bland annat fläktar och ventiler till hela världen.

– Vi ser skillnader i tillväxt i olika delar av världen. Men generellt är det en mycket god tillväxt. Och det gäller att följa varje lands utmaningar, att ha rätt kundkanaler och att vara närvarande på marknaderna så man förstår vad som händer. Då kan man lättare vara följsam och se vad som kan behöva göras.

Och just skillnader i tillväxt över världen är en tydlig trend – det går att se en tudelning av de viktigaste exportmarknaderna säger Lena Sellgren.

– Europa gick nästan ned till 50-strecket. Där ligger också Asien och Oceanien medan Nord- och Sydamerika ligger en bra bit över 60 vilket indikerar att det är en väldigt stark optimism.

Men bara de senaste dagarna har det ju hänt mycket inom handelskriget mellan USA och Kina?

– Ja. Och det är klart att om det eskalerar så kommer det att ha negativa effekter. Såväl för den amerikanska ekonomin som i övrigt, säger Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista