Kvinnor får vänta allt längre på cellprovsvar

2:01 min

Kvinnor får vänta allt längre på ett svar när de har tagit ett prov för att få veta om de har eventuella cellförändringar i livmoderhalsen.

Det visar de senaste fyra årens nationella sammanställning av väntetider (från nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention och) - som Ekot har tagit del av. Idag finns det en rekommenderad väntetid på högst 28 dagar - men den nationella statistiken visar på att väntetiderna är närapå dubbelt så långa. (48 - 35 dagar istället för 28)

I Göteborg har tusentals kvinnor fått vänta i många månader på provsvar om de har cellförändringar i livmoderhalsen. Reneé Göthberg är en av dom.

– Jag vet ju att många är oroliga. Det kan vara jobbigt att ta sig till provtagningen och det kan ju bli en jättekämpig tid att vänta i flera månader på svar, speciellt om man haft en känsla av att något känts fel, säger Reneé Göthberg.

Förutsättningarna för att kunna stävja cancer i livmoderhalsen är att cellprov analyseras snabbt efter en provtagning. Men statistiken från landets 21 laboratorier visar att de genomsnittliga analystiderna de senaste fyra åren har blivit allt längre. På enskilda laboratorier har svarstiderna på cellprov varit uppemot ett halvår.

Personalbrist och att cellprov gjorts med mindre noggrannhet och därför har fått göras om det är några av orsakerna till att kvinnor har fått vänta länge på sina provsvar på cellprover.

På nationella kvalitetsregistret för cervixcancerprevention samlar man in laboratoriernas svarstider för de rutinmässiga cellproven för livmoderhalscancer. Och Joakim Dillner, ordförande för kvalitetsregistret, är bekymrad över utvecklingen.

– De sista 3-4 åren har svarstiderna förändrats och blivit väsentligt sämre. Det senaste året som vi har data för ett helt år är 2017 och då visade de på genomsnittstider på 48 dagar. Det är betydligt längre än de 28 dagarna som det står att det ska ta i kvalitetsstandarden. Det är kvalitets- och standardiseringsgruppen inom svensk förening för klinisk cytologi, säger Joakim Dillner, ordförande för nationella kvalitetsregistret.

På Socialstyrelsen inleder man nu en översyn av svarstiderna för kvinnors cellprover för livmoderhalscancer.

Mattias Fredricson, enhetschef för nationella riktlinjer och screening,
på Socialstyrelsens säger att det är viktigt att man arbetar för att svarstiderna blir enhetliga över hela landet.

– När det gäller tiden så tror jag att det är viktigt att säga att tiden naturligtvis behöver vara så kort som det är möjligt. Men då att man tar hänsyn till den tid det tar att hantera provet. Det för att den enskilde får ett besked inom rimlig tid. Också att man enas om en svarstid som är rimlig tidsrymd och att försöker tillämpa den över hela landet.

Kan det betyda att några regioner kommer att få bakläxa nu?

--Ja, jag tror att när vi nu gör vår utvärdering så kommer vi att kunna konstatera om det finns skillnader och då kommer vi att kommentarer det i vår utvärdering, naturligtvis. Vi kommer också att ha en dialog med regionerna om den här frågan, säger Mattias Fredricson, enhetschef på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista