Stora skillnader i analystiden av cellprov

2:02 min

Analystiden skiljer från upp till ett halvår till mindre än två veckor. Längst väntetider är det i Göteborg och Uppsala. 
Det visar en granskning som Ekot gjort.

– Jag tänker att det är besvärligt. Om man tar sitt prov och är orolig så är det jättelång tid att vänta säger Sofia Wickstrand Linhem som är barnmorska och jobbar i Närhälsans mobila mottagning i Göteborg.
 
Det rutinmässiga testet för att hitta cellförändringar i livmodern är ett framgångsrikt sätt för att förebygga cancer. Idag finns det en rekommenderad tid på högst 28 dagar från det att cellprov tas till att analyssvaret lämnas ut. Men det klarar bara hälften av landets regioner. Och allra längst väntetid är det i Uppsala och Göteborg där svarstiderna varit uppemot ett halvår.
  
– Vi jobbar så intensivt vi kan med att få bort de långa väntetiderna för vi tycker att det är viktigt säger Magnus Hansson är överläkare och tf verksamhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

För de flesta har den långa analystiden ingen betydelse. Men för den andel kvinnor som drabbats av cellförändringar i livmodern kan tiden betyda att nästa prov, som är ett vävnadsprov kan bli fördröjt.
Dagens långa svarstiderna i Göteborg förklaras av ledningen med att erfaren personal har slutat och att det har varit svårt att rekrytera personal. I ett mejl till nationella kvalitetsregistret pekar ledningen också på ekonomiska besparingar som en orsak.
Extraarbete och nya analysmetoder som införs i maj ska dock få ner svarstiderna till rimliga nivåer under hösten lovar Magnus Hansson,

– Jag har full förståelse för att det är ett problem och vi gör allt vi kan för att lösa problemet. Mer än så kan jag inte göra säger Magnus Hansson, överläkare och tf verksamhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista