Valkampanj i Västbengalen avbruten

1:54 min

För att få ett slut på våld och vandalism inför den sjunde och sista valomgången i indiska parlamentsvalet har nu landets valkommission infört kampanjförbud i delar av Västbengalen. Hindunationalistiska BJP och det regionala partiet Trinamool kongressen skyller våldet på varandra.

Det var i tisdags under ett av regerande BJP:s valmöten i Calcutta som våldet utbröt. Enligt partiets ledare Amit Shah var det Trinamool kongressens anhängare som började kasta stenar mot hans bilkonvoj. Situationen urartade snabbt. Polisen grep ett 100-tal av hindunationalistiska BJP:s anhängare men partiet hävdar ändå att det var motståndarna som låg bakom våldet och vandalismen av ett universitet som följde i dess spår.

Indiens valkommission tog igår det mycket ovanliga beslutet att avbryta valkampanjen i förtid i delar av Västbengalen. Kampanjen skulle ha pågått fram till fredag men avslutas istället idag och igår patrullerade soldater Calcuttas gator.

Trinamool kongressens ledare Mamata Banerjee som också är chefsminister i Västbengalen är en av premiärminister Narendra Modis starkaste kritiker. De två har fört en mycket hätsk valkampanj mot varandra. Banerjee vann stort i förra valet och är omåttligt populär bland de fattiga i delstaten men BJP försöker i det här parlamentsvalet locka de urbana väljare som är mindre imponerade av hennes politik. Västbengalen har kommit att bli det här maratonvalets främsta politiska slagfält.

Till exempel hamnade en ung BJP-aktivist i häkte i fem dagar efter att ha lagt ut en fejkad bild på sociala medier där Mamata Banerjees ansikte satts på en avklädd Bollywood skådespelares kropp. Aktivisten släpptes först när Indiens högsta domstol lagts sig i ärendet.

BJP vann en jordskredsseger 2014 men anses inte ha levererat det partiet lovat. På söndag genomförs den sista valomgången. Då har närmare 900 miljoner väljare beretts möjlighet att rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista