Experter: Mycket svårt få till tribunal

2:20 min

Sverige kommer stå värd för möte om framtida IS-tribunal. Men att upprätta en sådan är svårt, säger experter.

Som Ekot rapportera på torsdags morgon kommer inrikesminister Mikael Damberg (S) hålla ett möte med andra EU-länder, om en tribunal för misstänkta IS-terrorister som stridit i Syrien och Irak.

Mötet äger rum den 3 juni i Stockholm. Tre länder har hittills meddelat att de kommer delta: Storbritannien, Nederländerna och Frankrike.

– En rättsskipning i regionen skulle göra det möjligt att ha närmare till bevisning och säkra vittnesmål som ger fler fällande domar, säger Mikael Damberg.

Jan Kleffner är professor i folkrätt vid Försvarshögskolan:

– Själva initiativet är bra, samtidigt måste man förankra det bredare än att bara prata med tre-fyra stater, säger han.

Att skapa internationella tribunaler är svårt och försvåras ytterligare – enligt Jann Kleffner – om det inte finns ett fungerande samarbete med länderna om berörs – i det aktuella fallet handlar det om Syrien.

Kleffner tror att den viktigaste åtgärden i nuläget är att säkra bevis för de brott som skett.

– I nuläget skulle jag vilja se mycket mer systematisk insamling av bevismaterial så att man i ett senare skede kan lagföra dem. Det finns också nationella och internationella initiativ för det. En tydlig signal måste vara att vi gör vårt bästa, men att i större omfattning lagföra IS-terrorister i nuläget är förmodligen rätt så svårt.

Dessutom ser Ryssland ut att försvåra möjligheten till en tribunal, enligt Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Om det slutar med att Iraks nationella rättsväsende ska ställa IS-terrorister till rätta kan Europa bidra med pengar och expertis. Viktigt då är att de internationella experterna har kontrollen över processen, enligt Jann Kleffner.

– De måste vara merparten i beslutsfattandeprocessen, så att de inte kan bli överkörda av nationella jurister som sitter som domare eller åklagare.

Dessutom bör en framtida rättsprocess inte bara ta upp de brott som IS begått under inbördeskriget, enligt Jann Kleffner.

– Hela legitimiteten av en sån rättsprocess bygger på att man ger en balanserad bild av de brott som begåtts. Alltså inte bara titta på en part, utan även andra parter, inte minst den syriska regimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista