EU-kandidater vill minska kemikalier i jordbruket

2:29 min

EU har stort inflytande över kemikaliepolitiken och lantbrukets bekämpningsmedel och de flesta kandidater talar om ett mer miljövänligt jordbruk.

Vänsterpartiets kandidater vill att försiktighetsprincipen ska gälla när bekämpningsmedlen godkänns för användning. Deniz Butros från Norrköping är V:s tredjenamn:

– Där har vi ett jätteproblem i EU idag. Det finns alldeles för mycket kemikalier i vår omvärld och i jordbruket också. Men kemikalielobbyn är en av EU:s starkaste lobbyister. Klimatet, miljön och folkhälsan måste gå före de här industriernas marknadsintressen, säger Deniz Butros.

Ekot frågade kandidater i de största partierna om hur EU bör minimera riskerna med kemikalier i lantbruket. Försiktighetsprincipen trycker man särskilt på från Vänsterpartiet, Feministiskt ínitiativ och Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna framhåller att experternas bedömning ska avgöra – men berör inte hur EU ska hantera vetenskaplig oenighet kring risker.

Liberala kandidater vill att EU:s kemikalieregler bör utvecklas.

Socialdemokraternas Jytte Guteland har de senaste åren jobbat i EU-parlamentet med kemikaliefrågor. Bland annat med de uppmärksammade neonikotinoiderna, som är en risk för bin och humlor, och med ogräsmedlet glyfosat.

Hon vill styra EU:s stöd så det gynnar lantbruk som är restriktiva med kemikalier:

– Man börjar med: Hur gör vi det på ett miljömässigt bättre sätt? Idag är det ofta min bild att man startar med bekämpningsmedel och sen pratar man om reducering. Jag tror man behöver vända på kuttingen här, säger Jytte Guteland.

Bland dem som vill främja alternativa metoder finns fler socialdemokrater. Medan centerpartiets kandidater anser att mer välinformerade lantbrukare kommer använda mindre kemikalier. Fredrick Federley är en av dem:

– Det gäller att vi har ett väldigt ansvarsfullt användande av glyfosat och även andra bekämpningsmedel, säger Fredrick Federley.

Är det inte det idag?

– Jo men man kan använda andra metoder, inte spruta så nära vattendrag till exempel. Det finns andra metoder för hur man kan göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista