Rasmussen öppnar för koalitionsregering

1:53 min

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussens öppnade idag upp för att bilda en koalitionsregering med det största oppositionspartiet, socialdemokraterna efter valet. Ett besked som har beskrivits som en bomb i den danska valrörelsen och som splittrar de borgerliga partierna

Valet kan sluta med en parlamentarisk kris där vi bör överväga om Danmark leds bäst från ytterkanterna eller mitten sade statsministern och partiledaren för det store borgerliga regeringspartiet Venstre i samband med at han idag lanserade en ny bok.

Lars Løkke Rasmussenn framhåller att hans huvudalternativ fortfarande är att bilda en borgerlig regering, men att man kan hamna i en situation där partier långt ut på kanterna kan få ett inflytande över vem som kan bilda regering och han vill därför öppna en dörr för en koalition över mitten med Socialdemokraterna. Men Socialdemokraternas ledare, Mette Frederiksen, säger till Danmarks Radio att oenigheterna mellan partierna är för att regera tilsammans.

Även Lars Løkke Rasmussens nuvarande regeringskollegor från de övriga borgerliga partierna är minst sagt skeptiska till dagens besked. Liberal Alliances partiledare, Anders Samuelsen lovar i en film på sociala medier gratis medlemskap i hans parti för de Venstremedlemmar som vill hoppa över och partiledaren för De Konservative, Søren Pape Poulsen, skriver på Twitter att om man vill bevara Danmark i trygga borgerliga händer ska man rösta på hans parti.

Tittar man på opinionsmätningarna ser det svårt ut för Lars Løkke Rasmussen att kunna sitta kvar vid makten. Det röda blocket har en klar ledning inför valet till Folketinget 5 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista