Svartlistning av Huawei trappar upp handelskonflikten

1:26 min

Kinesiska Huawei svartlistas från att göra affärer med amerikanska bolag.

Det kinesiska teknikföretaget Huawei är USA:s senaste måltavla i den upptrappade handelskonflikten med Kina.

Nu svartlistas företaget från affärer med amerikanska bolag - ett hårt slag mot Huawei som använder amerikanska komponenter i flera av sina produkter.

Huawei och 70 av företagets dotterbolag kommer inom kort behöva tillstånd från den amerikanska regeringen för all handel med amerikanska bolag, något som troligen innebär att de helt stängs ute från den amerikanska marknaden. Det innebär bland annat gigantiska problem för det kinesiska företagets mobiltelefonproduktion som innehåller flera viktiga delar som idag produceras av amerikanska företag.

Det amerikanska handelsdepartementet motiverar svartlistandet med att man anser att Huawei utgör ett säkerhetshot, justitiedepartementet har tidigare anklagat företaget för att bryta mot sanktionerna mot Iran.

Samtidigt har president Trump utlyst nationellt nödläge med syftet att skydda den amerikanska telekombranchen från utländska företag som kan tänkas ägna sig åt spionage eller på annat sätt utgöra en säkerhetsrisk, också det anses riktat mot Huawei.

Att USA på det här sättet riktar udden mot Kinas - och världens - största telekombolag anses vara ytterligare ett sätt för Vita huset att pressa Kina i den alltmer upptrappade handelskonflikten mellan länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista