Får tummen upp

Ny behandling för unga med blodcancer

2:06 min

Lovande resultat för behandling av unga med blodcancer har fått Rådet för nya terapier att godkänna en ny behandling trots ett ovanligt högt pris.

Ett helt nytt sätt att behandla en viss typ av blodcancer ska införas för barn och unga. Detta sedan Rådet för nya terapier i dag godkänt den så kallad Car T-terapin, som innebär ett helt nytt sätt att angripa cancerceller.

Kostnaden för varje behandling är ungefär 3,5 miljoner kr, men rådets bedömning är att det finns goda skäl att rekommendera den till barn och ungdomar där inga andra behandlingsmöjligheter återstår.

– Det är ju lovande behandling och de resultat som har presenterats har ju visat att det finns förhoppning om att det kan ha mycket gott resultat, säger NT-rådets ordförande Gerd Lärfars.

Förra året blev den nya terapin godkänd av EU:s läkemedelsmyndighet och den innebär ett helt nytt sätt att behandla cancer. Läkarna tar ut patientens egna vita blodkroppar och modifierar dem genetiskt så att de får en tumördödande effekt. Sen återförs de och kan då attackera tumörcellerna.

Den är godkänd för barn och unga upp till 25 år som lider av akut lymfatisk leukemi och där ingen traditionell behandling har hjälpt. Det handlar om fyra-fem barn per år, som annars skulle haft små chanser att överleva. Men som många andra nya cancermediciner har den ett högt pris.

– Vid en sådan här typ av läkemedel är det inte bara priset för läkemedlet i sig, utan man måste reglera olika delar av det. Men det officiella pris som finns för den här behandlingen är ungefär 3,5 miljoner, säger Gerd Lärfars.

Efter övervägande har NT-rådet ändå bedömt att det är en rimlig kostnad för behandlingen och att vinsten för den här gruppen svårt sjuka unga är tillräckligt stor både på kort och lång sikt.

– Vi tror och hoppas på att det kommer innebära att för de här svårast sjuka barn- och ungdomarna har vi ytterligare en bra och effektiv behandlingsmetod som kan leda till bot, avslutar Gerd Lärfars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista