Företräde för högutbildade

Trumps plan: Meritbaserad migration

2:37 min

USA:s president Donald Trump vill införa ett meritbaserat migrationssystem i USA. Samtidigt vill han stärka kontrollerna vid landets gränser.

I dag presenterade USA:s president en plan för ett meritbaserat migrationssystem där den som vill in i landet ska bedömas utifrån ett antal kriterier.

Trump berättade under en presskonferens i Vita Husets rosenträdgård att den som är ung, har hög utbildning, besitter en eftertraktad färdighet eller redan har ett erbjudande om anställning ska få företräde. Det ska också finnas krav på att personen som vill in i USA ska vara ekonomiskt självförsörjande.

För att personerna som söker sig till USA ska assimileras ska det också ställas krav på att de ska kunna tala engelska.

För att Trumps plan ska bli verklighet krävs att Republikanerna kan vinna en omröstning i representanthuset vilket i nuläget kontrolleras av Demokraterna. Därför ser det ut som att Trumps plan får vänta tills Republikanerna vunnit tillbaka representanthuset.

Presidenten sa också att säkerheten vid gränsen ska stärkas och att kontrollerna av gods och människor ska förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista