Valet i Indien

Gandhi bjuder Modi på tufft motstånd

2:05 min

Från förlöjligad till tuff utmanare. Under det pågående parlamentsvalet i Indien har Kongresspartiets ledare Rahul Gandhi kommit att utmana sittande premiärminister Narendra Modi som aldrig förr.

Phir Ek Baar Modi Sarkar, så lyder en slogan ur den indiska valrörelsen. Den betyder att man vill se Narendra Modi som premiärminister en gång till.

Eftersom opinionsundersökningar inte är tillåtna under valets gång är det svårt att veta om BJP:s mycket omfattande valkampanj där Modi står i centrum tilltalat väljarna eller om den debatt om regeringens misslyckanden när det gäller att skapa fler arbetstillfällen och drägligare villkor för de fattiga, fått människor att rösta bort den sittande regeringen.

När ett val pågår så länge som de indiska hinner frågorna komma och försvinna. BJP hade hoppats på ett större genomslag för sina säkerhetspolitiska förslag, men Pulwama effekten uteblev. Pulwama är platsen för självmordsattentatet i februari som tog fyrtio människors liv.

Debatten har istället kommit att präglas av just jobbkrisen och de allt starkare motsättningarna i landet. Modis statsmannamässighet har också utmanats av Kongresspartiets Rahul Gandhi.

Gandhi, som länge gett ett närmast plågat intryck över att ha hamnat inom politiken, har under de senaste veckorna bjudit på ett icke tidigare skådat motstånd. Han har envist ifrågasatt de förbättringar som regeringens säger sig ha åstadkommit, har utmanat Modi att ställa upp i politisk debatt och har gång efter annan vänt andra kinden till när BJP:s ledare försökt svartmåla honom på det vis som indiska politiker gör.

Rahul Gandhi har istället tackat Modi för att BJP besegrade Kongresspartiet så brutalt 2014. Det blev ett nödvändigt uppvaknande sa han nyligen i en intervju.

I jämförelse har Modis stil kommit att framstå som en smula arrogant – åtminstone i mediernas analyser. Vad folket tycker återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista